AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Kald det bare kærlighed

Kald det bare kærlighed

16/7/2016 | Forfatter: Carl Ancher | Fotograf: Poul Nyholm
Kira Martini og Martini´s , Telefontorvet – Hos Anders, 16/07 13:00


Jazzteltet på Telefontorvet emmede af forelskelse - både i musikken og mellem sangerinde og trommeslager.


 

Et lille flag foran trommesættet markerede, at trommeslager Morten Ærø havde fødselsdag, og et stykke inde i første sæt gav bandets storsmilende forgrundsfigur og sangerinde Kira Martini sig til at dele papirflag ud til publikum. Nu skulle trommeslageren - og kæresten hyldes, og det blev han på behørig vis med fællessang til "Happy Birthday to you". Selvfølgelig i en råswingende jazzudgave serveret af det særdeles velspillende band. 

 

"How old are you now?" lyder en af de velkendte linjer, hvortil sangerinden indføjede kommentaren "doesn't matter!". Og sandt nok, Det var hendes "Martini's" et lysende eksempel på. I forgrunden som sidemen til den unge sangerinde sad tre veloplagte ældre herrer - Elith "Nulle Nykjær", Finn Odderskov og Ole "Fessor" Lindgren - og gav den gas på hhv. klarinet, saxofon og trombone. Bag dem ydede en rytmegruppe bestående af tre fra den yngre jazzgeneration solid opbakning - ud over Morten Ærø var det Mads Søndergaard på klaver og harmonika og Joel Illerhag på bas. 

 

Og hvad gør det så, at repertoiret for en stor dels vedkommende består af gamle travere som "Exactly Like You", "After You're Gone", "Mood Indigo" og "Sunny Side of the Street", når de bliver sunget og spillet med så stor glæde og kompetence? Kald det bare kærlighed til musikken, for det er det, der udfolder sig her. Og kærligheden overvinder alt, som man (og TV2) siger. 

 

Den og det gode fødselsdagshumør smittede både musikerne indbyrdes og publikum. Der var amorineri luften, som nåede et højdepunkt i en pause mellem numrene, hvor trommeslageren takkede en gruppe norske gæster, der havde leveret en fødselsdagsgave fra "hele Norge" - et par sokker - op på scenen. Og så rejste Morten Ærø sig op, kiggede forelsket på sangerinden og erklærede: "Men min bedste fødselsdagsgave er dig, Kira!". 

 

Kira er bestemt også en gave til publikum., velsyngende og charmerende som bare pokker. For mig er den københavnske sangerinde et nyt bekendtskab, men for nogle af gæsterne i det fyldte telt er det et kært genhør, da hun efter sigende nærmest væltede "Hos Anders" ved en tidligere optræden i efteråret. 

 

Hvad enten hun synger jazz af den traditionelle slags, kaster sig ud i en inciterende brasiliansk sag, "Porque paso lo que paso", eller fortolker den smukke engelske folkesang "The Water Is Wide" fungerer det og gør indtryk. Tilmed har Kira både modet og karismaen til - med en venlig tyssen - at få publikum til at dæmpe småsnakken og høre rigtig godt efter, mens Joel Illerhag leverer en af sine få, men til gengæld meget smukke, soloindslag på strøget bas under "The Water is Wide". 

 

Endnu en dejlig jazzeftermiddag i teltet på Telefontorvet, der ugen igennem har trukket fulde huse som et af jazzfestivalens mest folkelige spillesteder. 

 

 

 

 

 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C