AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Skøn avantgardeaften med blå fødder

Skøn avantgardeaften med blå fødder

14/7/2016 | Forfatter: René Wiborg | Fotograf: Poul Nyholm
Århus Sinfonietta – Nye Spor , Dansestudiet Aarhus, 13/07 19:30


En passende dosis af toner og dans i grænselandet mellem jazz og klassisk. Og et helt nyt værk om at knipse!


 

Smid skoene, eller ta´ blå plastikfutter over dem! Til koncert i Dansestudiet i Bissensgade skal vi passe på gulvet. Så halvdelen af publikum denne aften har bare fødder eller strømpesokker. Resten har smølfepoter.
 

Stemningen er venlig, andægtig. Alle fire musikere - på trombone, guitar, klaver og slagtøj - er klædt i sort, og Hjarne Fessel, kunstnerisk leder af det eksperimenterende klassiske ensemble Århus Sinfonietta, introducerer:
 

”Jazz er virtuos, kompliceret, stemningsfuld og vild. Vi prøver at tilnærme den klassiske tolvtonemusik i aften … . En forunderlig rejse i det fugtigt frodige grænseland mellem klassisk og jazz. Først besøger vi den fortabte by Vineta – Nordens svar på Atlantis. På vej ud over engen møder vi fem gravhunde. Vi kommer forbi en storslået katedral af glas og beundrer nymånen af jade i den lange sommeraften ... .”
 

Jeg ved ikke, hvad jeg skal opleve, men programmet er delt i to. Først 20 minutter med små stumper avantgardemusik, udsat for jazzharmoniseringer. Så en ny introduktion og til sidst en uropførelse af SNAP! fra den lokale komponist Gorm Askjær.
 

De øvrige komponister er George Crumb, Einar Trærup Sark og Bent Sørensen. Titlerne er bl.a. ”The Bells of Vineta”, ”Mundus Canis (et hundeliv)” – Tammy og Fritzi” og ”Katedral af glas”.
 

Introen står Niels-Ole Bo Johansen for på sin trombone med dæmper. Han står i en døråbning og bruger dansesalen bag sig som resonator. Sjældent har en basun lydt så følsomt smukt. Tostemmig med sig selv. Og den siger menneskelyde. Kvindejammer, gråd.
 

Stadig stilfærdigt, delikat og skrøbeligt, men også med abrupte udbrud, kommer nu guitar og slagtøj. Der hives i de akustiske guitarstrenge. Dog uden rytmisk puls.
 

Næst er det smukt klingende piano. Pludselig rejser en kvindelig danser, Annika Ernst, sig fra et tilskuersæde og indtager gulvet foran ensemblet. Blikket og hænderne oftest rettet mod loftet/himlen. Flot dans. Gongen lyder, og stegepandebækkener klinger i vandbad. Den klassiske guitarist bruger nu – atypisk - et sliderør af glas.
 

Jazzharmoniseringerne i den klassiske musik høres tydeligst i Erik Kaltofts klaverpassager. Nogle gange lyder det helt Gershwinsk. En ny kvindelig danser, Lina Wailzer, også i forrevne klæder, kommer krybende mod os fra bagrummet. Men i modsætning til danser 1 orienterer hendes bevægelser sig mod gulvet/jorden.
 

Til sidst liflige flageoletter (overtoner) på guitaren og synkoper på de træpinde, som kaldes claves. Så guiro og percussionistkald: ”Yoda!?”, som konkluderer første halvdel af koncerten.
 

Efter en kort præsentation af musikerne, Niels-Ole Bo Johansen (trb), Erik Kaltoft (k), Frederik Munk Larsen (g) og Henrik Knarborg Larsen (perc), er det tid for uropførelsen af den lokale komponist Gorm Askjærs værk SNAP!
 

Hvad er et knips? En lyd, en gestus og en timekeeper i jazzen. Men det er også en måde at få opmærksomhed på.
 

Netop knipsets væsen inspirerede den lokale guitarist Gorm Askjær til at skrive værket SNAP! At sætte en ramme for en klassisk kvartet - uden improvisation:
 

Musikerne knipser i takt. På små indsatser. Guitaren nu med rumklang og effekter på. Der er rytmisk puls, og de mørkklædte musikere kigger rundt på hinanden - under koncentrerede øjenbryn.
 

Der er guitareffekter og lidt utilsigtet feedback. Det imponerer, at en klassisk kvartet kan fylde så meget klangligt - uden på nogen måde at larme. Og det bliver helt lystigt mod enden. Som stemningen i et musikoptog. 
 

Seancen var klogeligt gjort kort. I alt ca. 45 minutter. Så koncerten blev en berigende oplevelse, som efterlod mig med et underfundigt, glad smil på læben. Behageligt mæt af lydlige indtryk ud over det sædvanlige.


Læs interview med Gorm Askjær om værket SNAP!
 

Dansestudiet byder torsdag og fredag på koncert med franske SPAT Sonore – Nye Spor.
 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C