AARHUS JAZZ FESTIVAL
July 13 - 20 2024
Han væltede næsten Musikhuset

Han væltede næsten Musikhuset

15/7/2017 | Forfatter: Jørn Gade | Fotograf: Jørn Gade
Jamie Cullum og Aarhus Jazz Orchestra, Musikhuset Aarhus, 15/07 20:00


En vaskeægte entertainer – med hang til jazz.


Jamie Cullum er en gut på snart 38 år, så man burde måske rettelig kalde ham en yngre mand. Det det er bare det med, at han har været med i underholdningsbranchen, lige siden han var en stor dreng – og stadig har bevaret en vild, ungdommelig udstråling og frækhed. Men han er ikke en af tidens reality-popstjerner. Han er en vaskeægte entertainer – med hang til jazz.

Der var propudsolgt til lørdagens jazzfestival-koncert med engelske Jamie Cullum i Musikhus Aarhus. Et publikum, hvor den store gruppe vist var i 35-55- årsalderen, fyldte oplagt foyer og siden den store sal. Og da Cullum præcis til tiden kom på scenen, gik der ikke mange sekunder, før salen kogte.

Han lagde ud som klaverbokser med et kraftigt boogie-woogie- og rock'n'roll-klaver. Med sig fra start havde han sin faste stab af fire meget kompetente musikere – og elleve indkaldte blæsere fra Aarhus Jazz Orchestra. Der var knald på – og god lyd. 
 

Kendte numre
Det var tydeligt, at det fremmødte publikum kendte og elskede de fleste numre. Dertil kom en sceneoptræden, hvor Cullum sprang op på flyglet, dansede rundt og hoppede ned, sparkede til klaverstolen – og dansede rundt. Publikum fik show – og massiv flot musik, hvor vel halvdelen var deciderede jazzting, mens resten var lige dele rock, blues og pop.

Til dagens koncert var der som sagt indkaldt forstærkning fra vores lokale Aarhus Jazz Orchestras blæsere. Det er noget, som han bruger i måske næsten alle de byer, han besøger. Ifølge hans koncertkalender bliver det i juli til ti koncerter rundt om i Vesteuropa.
 

Dygtig til at blande
De lokale musikere kan af gode grunde ikke være med i alle numre, men her var de rigtig meget med. Og blæsernes blev godt udnyttet.

I et par numre var der også nogle af "vores" musikere, der havde soloer – flotte soloer! En af disse var Johan Toftegaard med en spinkel klarinet, som blev trukket ind på midten efter et hæsblæsende foregående nummer.

Det syntes umuligt, men dens sprøde klang er helt bevidst brugt af Cullum til at køle masserne ned, så de igen efter få minutter og med klarinetten i centrum bringes op i højderne. Som sådan er han ikke bare en god musiker og arrangør, men arbejder helt bevidst med at skifte tempo, så monotonien ikke kommer til at kede.

Mange musikere kunne med fordel lære af det, så vi som publikummer ikke falder hen, når vi ikke længere kan kende forskel på numrene.

Afrikansk krydderi
Det var måske med samme mening, at Cullum tre kvarter inde i koncerten fik fire flotte sangere fra Sydafrika ind på scenen, vokalgruppen iComplete, som Aarhus Jazz Orchestra senere på ugen har med ved deres South African Big Band Nights i Ridehuset. 

Deres både bas- og falsetsang blev mikset med Cullums stemme. Flot både sangligt og fysisk. Der skete bare noget. Siden var de afrikanske stemmer flere gange på scenen.

Omkring en time og et kvarter inde i koncerten sprang Cullum ned fra scenen og tog syngende en tur rundt i salen (hvad ikke mindst en række kvinder godt kunne li’). Syngende på en af salens sæder blev publikum ”hidset op” og kom selv op at stå. Lidt senere fik han publikum (og undertegnede) til at hoppe i takt til musikken. Jeg vendte mig frygtsomt: Kan Musikhusets balkoner holde til det? – Det kunne de!

Publikum kom ikke ned at sidde igen i de resterende 50 minutter. Her var ingen gumpetunge numre – her var hele kroppen med.

Efter sådan en omgang motion var det svært at slutte, men også det formåede Jamie Cullum. Med en stille sang ved flyglet alene på scenen fik han på en hyggelig måde sagt farvel for denne gang. I stedet for at tænde sine lightere (der er jo alligevel snart ikke flere rygere) opfordrede han i sin sang til at tænde lyset i mobiltelefonen. 

Sådan! Flot!

Fra at have haft betænkeligheder ved sådan en ”barnestjerne”, blev jeg en stor beundrende fan. Mere af det!



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C