AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Ung jazz fra Schweiz med Maria Kruttli Trio

Ung jazz fra Schweiz med Maria Kruttli Trio

17/7/2017 | Forfatter: Kenth Kjeldgård Nielsen | Fotograf: Dorte Pedersen
Marie Kruttli Trio – 12 Points (7), Atlas, 17/07 20:00


Ung trio leverede spændende, udfordrende jazz.



12 Points festivalen er så at sige en festival i festivalen. Et tiltag, hvor 12 unge kunstnere eller bands fra 12 europæiske lande lande giver deres bud på jazzmusikken i dag. Vi besøgte den syvende koncert i rækken, Maria Kruttli Trio.

Maria Kruttli Trio (piano, bas og trommer) spillede et enkelt sæt, der tog udgangspunkt i trioens nye album fra 2017 Running after the sun. Og som albummet startede aftenens koncert med nummeret "Istanbul Dort". Et intenst nummer i variende tempi, men med en konstant stigende intensitet.

Det var ny jazz, moderne jazz, ikke "traditionel melodisk", men med fokus på stemning – sådan i bredeste forstand. Sine steder blev numrene fremført næsten aggresivt, ikke mindst af bassisten, men uden at det tog fokus fra stemningen. Tværtimod intensiveredes den.

Gennem den håndfuld numre, vi blev præsenteret for – alle instrumentale – fremstod Marie Kruttli Trio som dygtige musikere med noget på hjerte. Der var stemninger, der skulle formidles. Det er krævende musik, der også kræver noget af lytterne. Det er ikke smooth-jazz eller baggrundsmusik, trioen leverer. Men det er et spændende bud på, hvor den moderne jazz, fortolket og formidlet af relativt unge musikere, peger hen i dag.

Der var samspil, modspil og en konstant fokus på hinanden musikerne imellem. Og dét, selv om de fremstod meget koncentrerede, ja nærmest introverte. Alligevel havde de en perfekt timing og musikalsk dialog. Dialogen var især mellem Kruttli på klaveret og Lukas Traxel på bassen.  Men Martin Perret leverede ogsåen flot trommebund og -baggrund.

Scenen var sat på spillestedet Atlas. Der var en ganske udmærket tillempet stemnning af "rigtig jazzklub" med små borde, dæmpet belysning og tilrøget ... nåja, godtnok fra scenens røgmaskine, men det virkede godt. Fra begyndelsen havde en lille håndfuld publikummer, der dog voksede til omtrent fuldt hus i løbet af aftenen, fundet vej. Danske og udenlandske, unge og knapt så unge – og de var kommet for at lytte. Lytte til noget nyt, spændende og udfordrende jazz, som det lyder fra Schweiz anno 2017.

Der er mere 12 Points-jazz på Atlas tirsdag, hvor de sidste fire unge bands, der deltager i minifestivalen, går på scenen fra kl. 16.00.

 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C