AARHUS JAZZ FESTIVAL
July 13 - 20 2024
Lydbrud – her kommer de nye

Lydbrud – her kommer de nye

21/7/2017 | Forfatter: Jørn Gade | Fotograf: Jørn Gade
Duen, Godsbanen - A-huset, 21/07 16:00


Dansk Musiker Forbund i Aarhus vil gerne give plads til, at nye musiknavne kan vokse op, og afholdt fredag fire koncerter på Godsbanen.



Titlen på projektet med de unge grupper var Lydbrud.

Det kan være svært at få et sandfærdigt billede af Aarhus’ fulde musikliv. Der er det officielle med de store grupper og de officielle spillesteder. Derudover er der en række undergrundsmiljøer, hvor der bliver spillet og ikke mindst eksperimenteret.

Hvor det tilbage i 60’erne og 70’erne var beat- og rockgrupper, der voksede ud af ungdomsklubber, så er det i dag langt mere sofistikeret og måske mere lukket. Til gengæld breder de sig – under det officielle lag – i høj grad på nettet, hvor de kender hinanden på kryds og tværs. Hvis vi halvgamle skal høre og se noget af det nye, kan det være ved Ujazz’en under Aarhus Festuge.

Men tilbage til fredag, hvor der blev givet fire koncerter i A-Huset på Godsbanen – byens nye kreative roderum. Huset er hjemsted for Institut for X, der er en kulturel platform for unge entreprenører, designere, musikere, kunstnere og håndværkere, der sammen udgør et fællesskab af projekter.

Den anden koncert denne fredag var med duoen Duen.

Det var duoens debutkoncert efter knap et års forarbejde alene og sammen med ligesindede i Aarhus og Københavns undergrund.

Duoen søger at bygge bro mellem kantet avantgarde, flydende stemninger og klar enkelhed, kan man læse på en YouTube-side.

Duen består af københavnske Jonas Ryan på guitar og århusianske Sara Mouritzen på trommer. Sara er blandt andet også med i gruppen Tankely. Hun starter efter sommerferien på konservatoriet.

Duens stil er improvisation – og free-jazzen, men ikke jazz med større melodiske blomster og klare rytmer.

Der er ikke noget fastlagt forud for koncerten. Ikke mere end det, de hver for sig har tæsket sig igennem ved timer på deres instrumenter. Når de så er på scenen, gælder det om at lytte hinanden. Noget, som de også har fået undervisning i.

I 50 minutter underholdt de flot og sikkert uden pauser og breaks. Jonas Ryan og hans guitar med diverse electronica fyldte meget både i tid og opmærksomhed.

Det gav ikke så meget plads, som jeg kunne have ønsket, til Sara Mouritzens trommer. Jeg må medgive, at jeg ikke hele tiden var med på den musikalske rejse. Men ellers en flot debut. Venter at se, hvad der kommer.

NB!
Flot, at Dansk Musiker Forbunds ungeudvalg gav plads til byens nye lyd på Aarhus Jazz Festival.



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C