AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Bigbandjazz for alvor

Bigbandjazz for alvor

22/7/2017 | Forfatter: Carl Ancher Pedersen | Fotograf: Lora Staykova
Norrbotten Big Band feat. Anne Mette Iversen – Everything in between , Ridehuset, 22/07 17:00

Se fotogalleri fra koncerten


Vellykket dansk-svensk samarbejde foldede sig smukt ud på sidste dag med Ridehuset Swinger.



Traditionen tro har Aarhus Jazz Orchestra også i år – ud over sine egne fremragende South African Big Band Nights – præsenteret fine bud på moderne bigbandjazz under de fire Ridehuset Swinger-dage.

Vi har hørt Tip Toe Big Band med mageløse Lucy Woodward i den lokale front, The Orchestra med Trio Mio og fire unge talentfulde bigbands fra Danmark, Finland og Holland, som viste, hvad de har lært under deres Global Jazz Explorers Youth Camp i "jazzbyen" Aarhus. 

Sidst, men ikke mindst, havde svensk Norbotten Bigband taget den lange vej fra det allernordligste hjørne af Sverige til Aarhus Jazz Festival for at demonstrere, hvad de havde fået ud af det seneste års samarbejde med den danske bassist, komponist og dirigent Anne Mette Iversen "hjemme" i Luleå. 

En flok gravalvorlige og sortklædte mænd og en enkelt kvinde (basunist) plus en ligeledes sortklædt dirigent, Anne Mette Iversen, entrer stilfærdigt scenen.


Der er ikke – ejheller fra dirigentens side – tale om de store armbevægelser, men det er åbenbart heller ikke nødvendigt. Bandet følger alligeve dirigentens mindste vink og spiller lige så selvsikkert videre i de perioder, hvor Anne Mette Iversen blot følger opmærksomt med fra sidelinjen. 

Der lægges stllfærdigt fra land, og en næsten uundgåelig floskel presser sig på. "Den nordiske lyriske" tone beskriver langt hen ad vejen meget godt, hvor vi er henne rent musikalsk. I perioder spilles der med mere rytmisk drive, men det bliver aldrig rigtig vildt og voldsomt. 

Tættest på er vi i sidste nummer, hvor hele bandet – blæserne mest gruppevist – får lejlighed til at spille soli på skift. 

Dette skal ikke tages som en kritik. Meget mindre end vildt og voldsomt kan gøre det, når det gøres så smukt og velklingende som her. Ikke så mærkeligt, at dette bigband – som konferencier Rasmus Bøgelund gør opmærksom på – regnes for et af Europas førende, har vundet priser og har spillet med store internationale solister. 

De lange numre udgør tilsammen værket "Everything In Between", der falder i fire sektioner, der hver især repræsenterer en årstid. Vi bevæger os gennem den cirka halvanden time lange koncert kronologisk frem med ovennævnte slut- og "vinternummer" som klimaks. 

De lidt anspændte miner hos både band og dirigent tør mærkbart op, da det ret så talstærke publikums stående bifald kalder på ekstranummer. Aarhus Jazz Festival synes at have været den lange rejse værd for de svenske musikere. Det samme gælder den korte tur til Ridehuset for det aarhusianske jazzpublikum, 

Anne Mette Iversen annoncerer afslutningsvis, at et album med musikken er på vej. Jeg glæder mig til et genhør. 

 

 

 

 

 

 

 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C