AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Jazz – det skal høres

Jazz – det skal høres

13/7/2018 | Forfatter: Annette Schiøler | Fotograf: Bo N. Petersen
Bent J Jazz Jam – Kristoffer Lysgaard , Bent J - Den Gamle By, 13/07 14:00

Se fotogalleri fra koncerten


Og lyttet blev der, da Jazzbar Bent J tyvstartede jazzfestivalen med en sprælsk jamsession.


 

På vej derned mødte jeg både den unge mand, der tigger en skilling til sig selv og den kæreste, han har bragt i uføre, og postbuddet i flot rød jakke, for i ferietiden byder Den Gamle By på levende museum.

Men inde på Jazzbar Bent J var det ikke figuranter, der bænkede sig ved bordene, efterhånden som klokken nærmede sig 14.

For der er ikke brug for figuranter, når Bent J den anden fredag i måneden genopstår ”i levende live” og befolkes af ægte besøgende, der vil høre ægte, levende jazz og drikke ”Aarhus-sæt” serveret af tidligere bartendere fra stedet.

Her – hvor alt fra unge uprøvede århusianske jazzmusikere in spe til garvede, verdenskendte amerikanske musikere fyldte rummet med jazz i de 35 år, baren eksisterede i Nørre Allé – indtager i stedet tidligere stamgæster og nysgerrige museumsgæster det lille, tusmørke lokale til sidste plads.

Blandt gæsterne var det jazzglade par Guri Koefoed og Jeppe Jepsen, der målrettet havde startet bilen i Ringkøbing for netop at opleve stedets jamsession efter at have læst en omtale af den lille tyvstart på årets jazzfestival.

– Vi kommer igen næste gang, forsikrede begge, da de atter forlod baren.

I mellemtiden havde trommeslager Kristoffer Lysgaard, bassist Peter Friis og pladeaktuelle guitarist Morten Haugshøj disket op med et rytmisk, varieret og lytbart jazztraktement spændende fra mainstream over et enkelt legende og totalt funky nummer til mildt moderne jazz.

“Njaaa” …, svarede de (måske pga. varmen) på en anmodning om at få skruet op for scenelyset, så gæsterne kunne se dem bedre … “jazz, det skal høres”!

Og lyttet blev der ved de tre langeborde, hvor de medlevende gæster kvitterede med nikkende hoveder, vippende fødder og anerkendende klapsalver.

Første sæt af den to timer lange jazzmenu stod trioen selv for, og efter pausen blev øvrige lege- og spillelystne musikere inviteret med til det, som Bent J også var berømt for: at jamme.

Det tilbud tog den garvede guitarist Søren Bo Addemos gerne imod. Efter mere end mange år som fast musiker i Klüvers Big Band har han siden 2014 ernæret sig som fuldtids-musiklærer og så her chancen for at “varme fingrene op” til et par job i jazzfestivalen.

Så samtidig med, at “hobbymusikeren” Heino Hermann fra Odder satte sig ved trommerne, indtog denne ekvilibristiske professionelle guitarist også den trange scene.

Blandt gæsterne, der nu bl.a. blev budt på guitardueller mellem to fremragende guitarister, var tidligere bartender på Bent J, Kirsten - i daglig tale kaldet “Kix” - og hendes mand Arild, der fejrede deres 16 års bryllupsdag.

Som en særlig gestus dukkede sangeren Tom Bredahl Kristensen også op til jam og dedikerede sit glansnummer, “Route 66” med strofen “So get your Kix (kicks) on Route 66”, til dem.

Og sådan tankede en flot rundtur i lytbar jazz dygtigt og sprælsk dagens gæster op til jazzfestivalen.



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C