AARHUS JAZZ FESTIVAL
July 13 - 20 2024
Søndagstrommer i Bispeteltet

Søndagstrommer i Bispeteltet

16/7/2018 | Forfatter: David Mehlsen | Fotograf: Inge Lynggaard
African Footprint , Bispejazz - Bispetorvet, 15/07 13:00

View photogallery from this concert


Drum Limousine havde søndag planlagt et væld af forskellige koncerter med trommerne i fokus. Vores skribent tog til de to første af koncerterne, der bød på det nok mest gakkede indslag under festivalen, samt en hjertevarm opvisning i afrikansk musik.


 

Bispeteltet er allerede kogende varmt. Foran mig på de lange bænke har en række børnefamilier taget plads. Om få minutter indtræder Kalle, der er kendt fra Kalles World Tour og Ramasjang, på scenen. Forude venter et af de mere gakkede koncertforløb, jeg nogen sinde har været til. Men det blev et frirum for at brænde noget søndagskrudt af hos de fremmødte børn. 

Således starter koncerten med melodier, der spilles gennem trommestikker i mundvigen, dunkende backing tracks og syv forskellige børnemelodier i et rodet medley. Dette nærmest inden de første tre minutter er gået. Tempoet er lynende hurtigt, og Kalle gøgler sig afsted med evigt gakkede måder at spille trommer på. 

Noget af det gode ved netop trommerne er, at rytmikken altid nemt kan opfanges hos de mindste. Således går Kalles vilde show også lige i dansekroppene hos de yngste fremmødte, selvom visse nøjes med at se noget målløse til, mens gummidyr og banke-på-jokes fyger om ørene på os. 

Ikke desto mindre får vi undervejs sat fut i danseskoene, og en lyshåret dreng får også lov til at indtage scenen med et af de mest elektriske bud på en fuldkrops-headbanging, jeg nogen sinde har set. Det lod også til at falde i den unge hovedpersons egen smag. Endda i så høj grad, at det var svært at få den unge rockstjerne til at forlade scenen igen. 

Efter et ekstra nummer og en gimmick hvor Kalle først var iklædt ble, derefter en skildpaddemaske, sluttede koncerten. Den bød på både forbavselse, grin og dans. Der var nu blevet brændt noget barnlig energi af, og African Footprints indtog scenen. Den afrikanske gruppe havde tre unge efterskoleelever fra Klejtrup med sig på bas, trommer og guitar. 

Et kort soundcheck senere lyder de første trommer og toner hjertevarmt fra scenen. Mange af børnene, som var mødt op til Kalles show, er desværre forsvundet ud i sommersolen. Men jeg er ikke i tvivl om, at de dansable rytmer snildt kunne have lokket et par dansetrin mere ud af poderne. De store smil stråler om kap på scenen, og de tre unge talenter fra Klejtrup er i høj grad også en del af den musikalske leg. 

Blandt andet hører vi en fin bassolo fra et af de unge danske islæt i bandet. De hænger glimrende på og bidrager med masser af musik til hele oplevelsen. Imponerende. Og sikke en mulighed at få lov at lære det lige fra mestrene sammen med dem på scenen. 

Numrene foregår som regel i et ganske hæsblæsende tempo, og de tre percussionister forrest på scenen virker næsten til at tromme om kap. Det er et dybt charmerende projekt, og snart har African Footprints med venner fået samtlige i Bispeteltet på benene. Som til en stor koncert vinker folk armene fra side til side, inden dansegulvet bryder ud i lys lue under det sidste nummer. En dejlig afrundning, der fik gang i ung som gammel i det glohede telt.



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C