AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
På nye musikalsk vidtfavnende eventyr i dyreriget

På nye musikalsk vidtfavnende eventyr i dyreriget

17/7/2018 | Forfatter: Ebbe Lautrup | Fotograf: Albert O. Meier
Fauna Fem, B-Huset - Institut for (X), 16/07 21:00

Se fotogalleri fra koncerten


Fauna Fem i fornem form ved debut med ligetil og finurligt sammensat musik.


 

Stemningen er fra start helt op at swinge i træloftet i B-Huset Institut for (X). Familie, venner og elever er mødt talstærkt frem til debutkoncerten med Fauna Fem iscenesat af trommeslager og komponist Andreas Skamby i samarbejde med Jazz og Venner. Forventningerne er store til denne DR-radiooptagelse, og de bliver indfriet.

Dovendyr, aber, flagermus, tigere, papegøjer og dansende fugle i parringsritual er afsættet. Og Dancing Birds hører vi skam med whiskers og vingebask fra trommerne og flotte temaer spillet af Scott West på trompet og Jonas Enevoldsen på sax. Kort sagt: Andreas Skamby har ladet sig inspirere af dyreriget. Heraf navnet Fauna Fem. Fem fordi gruppen er sammensat af fem musikere, som alle spiller sammen på kryds og tværs i forskellige konstellationer og krydsbestøver hinanden med musikalsk inspiration.

I B-Huset Institut for (X), som ligger for sig selv i et land syd for Godsbanen, er vi i spring og dvale, og det høres i den musik, som Fauna Fem favner. Melodiske forløb fra blæserne tilsat fine trompet- og saxsoli understøttet af pludselige temposkift med nedadfaldende toner og dejlige orgeltrioler fra Mathias Jægers keyboard og klaver. Billeder danner sig for det indre øje, og vi er sendt farverigt afsted til en ukendt spændende og dragende verden.

Og videre til Racing Green inspireret af en sportsvogn tilhørende Andreas' onkel, hvor keyboard-synth tager os tilbage til storbyens filmverden med trommerne snigende ind bagfra sammen med Jens Mikkel Madsens medlevende spil på kontrabas.

Musikken ligger langt over dagligt vande, og det fortsætter i nummeret Fauna. Orgel i regnskov og blæsere i trækronerne og keyboard som flyvende lydtæppe. Stilen er svær at beskrive, men genreløs, uden for genre eller ligefrem genrefri falder i tankerne. Alle udtryksformer er i spil. Bare ikke de sædvanlige.

Det tjener Andreas Skamby til ære, at numrene ikke bliver for lange, men til gengæld afviklet præcist og effektfuldt med stor originalitet. Sjældent man oplever den klarhed i udtrykket.

Fauna Fem er et sympatisk møde med en flok unge dygtige tryllefolk af musikere, hele tiden med nye eventyr på hjerte.

From one place to another – et behageligt sejlende nummer – sender mig glad på cyklen ud i den lune sommernat, mens de sidste toner fra trompet og sax klinger ud i en smuk afrunding.

Fauna Fem favner vidt.



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C