AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Hugo fik smag for saxofonen

Hugo fik smag for saxofonen

18/7/2018 | Forfatter: Carl Ancher Pedersen | Fotograf: Lora Staykova
Hugo Rømer Zagal, otte år, freestyler foran Domkirken


Det begyndte med børnejazz på Dokk1 for et år siden, hvor Hugo Rømer Zagal for første gang fik en saxofon mellem hænderne. Siden har han gået til spil på Aarhus Musikskole.


 

Den populære børnejazz på Aarhus Jazz Festival er sat i verden for at introducere de mindste til jazzen, vække deres musikglæde og måske inspirere dem til selv at spille musik. Og det virker. Se bare de små børns smil, når de hopper, danser og synger med foran scenen i Bispejazzteltet om formiddagen. Eller hvis man var på Dokk1 i den forgangne weekend og oplevede, hvordan både helt små og lidt større børn aktivt deltog i diverse jazzlege og -løjer. 

Eller tag Hugo Rømer Zagal, der sidste år deltog i Jazz & Rytmik Jam på Dokk1 om lørdagen, fik en saxofon mellem hænderne og var "solgt". 

– Jeg syntes, at den så så sjov ud. Lidt ligesom de der, man kan ryge på - altså en pibe, siger Hugo, der dengang var syv år. 

Han blev så begejstret, at han, sammen med sin mor og mormor, måtte tilbage om søndagen for at teste jazzens mageløse "kongeinstrument" endnu en gang. 

– Den var flot, og jeg ville gerne prøve at spille mere, så vi tog derned igen. 

Begejstringen holdt ved. Bagefter begyndte Hugo at gå til spil hos saxofonist Michael Lund på Aarhus Musikskole, og det fortsætter han med. Det er også her, han lejer det flotte instrument, som han gerne demonstrerer for fotograf og journalist. Der bliver freestylet lidt her foran Domkirken, men normalt spiller Hugo efter noder. 

Han har ikke lagt sig fast på nogen bestemt genre. 

– Jeg kan lide lidt af hvert og hører musik i radioen, helst noget med saxofon, og på min egen MP3-afspiller har jeg lige nu 19 sange. En af dem er Barcelona med Ed Sheeran, hvor der er en fed saxonfonsolo, som jeg kan spille. Der er også Unity med The Fat Rats og en sang, jeg fandt, der hedder Find a Way, som min musiklærer har fundet saxofonnoder til.

Hugo kan lide at spille og får også øvet sig – i hvert fald en gang om ugen, for der er jo også andet at se til. 

– Min mor sagde en dag, at hvis jeg spillede Unity tre gange, ville hun give mig 20 kroner. Men jeg sagde nej, for jeg ville hellere lege! 

Hugos mor, Kristine, indskyder:

– Det er fint, selv om han ikke altid får øvet så meget, for hans musiklærer siger, at han er meget lærenem. Og det vigtigste er, at han har det sjovt. 

Skønt Hugo er ubestikkelig, er han ikke blind for, at der kan være penge i musik. Faktisk har han en ambition om at blive så god, at han kan stå på Strøget og spille for folk. 

– Det må gerne allerede blive her i sommerferien, siger han. 

Men hvor langt rækker ambitionerne - vil du gerne være musiker, når du bliver voksen, Hugo?

– Nej, lyder det med overbevisning i stemmen. Hellere opfinder eller YouTuber!

 

 

 

 

 

 

 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C