AARHUS JAZZ FESTIVAL
July 13 - 20 2024
Betagende stjernedrys over Klostertorvet

Betagende stjernedrys over Klostertorvet

16/7/2018 | Forfatter: Carl Ancher Pedersen | Fotograf: Hreinn Gudlaugsson / Lora Stoykova
Gilad Hekselman Trio , Klostertorvet, 15/07 14:00

View photogallery from this concert


Gilad Hekselman og hans to medmusikere begejstrede et lydhørt publikum.


 

Den unge israelskfødte guitarist Gilad Hekselman har, siden han kom til New York i 2004, præget jazzscenen dér, spillet med de største musikere og høstet masser af roser for sit på én gang ekvilibristiske, lyriske og melodiske guitarspil samt fantastiske improvisationer. Derfor var det noget af et scoop, at Aarhus Jazz Festival søndag eftermiddag kunne præsentere ham og hans to faste medmusikere, bassisten Rick Rosato og trommeslageren Jonathan Pinson, på Klostertorvet. 

Han var i Danmark som JazzDanmarks "Artist  in residence" i 2015, og nu var han tilbage i storform. Det stod klart allerede kort inde i et første sæt, der udelukkende bestod af numre fra det nye album Ask for Chaos, der officielt udkommer 7. september, men ikke desto mindre kunne købes i baren på Klostertorvet. 

På coveret vender billedet af Gilad Hekselman på hovedet, men ved koncerten vendte alt rigtigt, og med hensyn til kaos var det, der strømmede ud over scenekanten i noget, der lignede total kontrol – på den fede måde. Og her taler jeg om alt, lige fra den fantasitiske lyd, til det stærke sammenspil i trioen, hvor ikke en fod, eller rettere hånd, blev sat forkert. De tre musikere fulgte hinandens mindste vink, uden at de overhovedet behøvede at vinke.

Fra det medlevende publikum lød der gang på gang et u-u-u-ø-j-h!, når en solo – fra især kapelmesteren – blev trykket af. Men det var ikke kun virtuositet og ekvilibrisme. Det var også melodisk og smukt, Ikke mindst i de mere stilfærdige passager. Det var navnlig nummeret Little Song To You, skrevet i Danmark for tre år siden, et fint eksempel på. 

Og mens stjerneguitaristen og hans to medsammensvorne allerede funklede om kap med den brændende sol over Klostertorvet i første afdeling af koncerten, så gjorde de det ikke mindre i andet sæt.

Jeg ved af egen erfaring, at der er smukt i Verona, og det gjaldt også nummeret med samme navn (og angivelig skrevet dér) fra Homes (2015).

Efter et bragende bifald sluttede Gilad Hekselman og Co. med det nummer, der gjorde størst indtryk på mig: Do-Re-Mi-Fa-So, ligeledes fra det nye album. En stilfærdig sag, emmende af skønhed, og hvor Hekselman i en passage lagde op til, at publikum fløjtede med. Naturligvis måtte der et ekstranummer til ...!  

Hvor var det befriende at opleve, at det ikke kræver store armsving og volumenknappen i bund at nå ud over scenekanten. Med gode numre, der virker som spillet fra hjertet, en overlegen teknik og fantastiske medmusikere i ryggen kan man sagtens gribe fat i publikum, få småsnakken til at forstumme i en pæn radius fra scenen og med mellemrum få underkæberne til at at falde hos tilhørerne.

Læg dertil en venlig udstråling og en vilje til at kommunikere med sit publikum, både fra scenen og ved baren, hvor Gilad Hekselman signerede cd'er og velvilligt stillede op til selfie-fotografering.

En bemærkelsesværdig ting var, at de forreste pladser foran scenen var besat at et meget ungt og særdeles lydhørt publikum. Imellem dem en del guitarfreaks, der både kom for at lytte og lære. F.eks. guitaristen og bassisten i den lokale avantgardetrio HVID, der dagen før havde spillet på fairbar.

– Vi kender hans musik, men har aldrig oplevet ham live. Det var fantastisk, fastslog Rasmus Møller Hvid (g) og Mads Mølbach (b), der fremhævede det eminente sammenspil. Imens rejste deres trommeslager Nikolaj Bangsgaard sig op og fastslog grinende: "Jeg hader jazz!" – Det lød nu ikke helt overbevisende.

Ved baren havde de to venner Mads Jensen og Magnus Sand Andersen – der også spiller guitar – fået signeret CD'er og talt med deres idol. 

– Vi er taget hertil fra Aalborg, bare for at høre ham. Og det der nummer Verona ... (!) . Jeg ved ikke, hvor mange gange jeg har haft det kørende derhjemme, sagde Magnus. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aks for Chaos



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C