AARHUS JAZZ FESTIVAL
July 13 - 20 2024
Mesterens medley

Mesterens medley

17/7/2018 | Forfatter: Jørgen Nielsen | Fotograf: Jørgen Nielsen
Burt Bacharach, Musikhuset Aarhus, 16/07 20:00

View photogallery from this concert


Født 12. maj 1928 og stadig aktiv. Det gør uden konkurrence Burt Bacharach til den største nulevende sangskriver inden for populærmusikken


 

At lave en sætliste med “Best of” må være et luksusproblem, men også en udfordring, idet selv det mest trofaste publikum også skal hjem i seng. Og uden at fornærme nogen, så hørte de fremmødte i Musikhusets store sal ikke til de yngste. Men opgaven blev løst på elegant vis: Det store, velsmurte orkester og de fire fremragende vokalister arbejdede sig igennem de allerbedste værker med en blanding af medleys og sange i fuld længde, hvor de store stemmer for alvor fik lov at folde sig ud. Samtidig nok den eneste koncert under Aarhus Jazz Festival, hvor man kun hørte én improviseret solo, en kort trompetsolo ved Thomas Ehlen. 

Trains, Boats and Planes, I say a little Prayer og Whishin´ and Hoping var nogle af sangene i det indledende Record Medley, og senere fulgte et medley over hans kendteste filmmelodier som Alfie og Raindrops Keep Fallin on My Head.

I mere end to timer styrede den 90-årige mester bag flyglet sin musikalske familie igennem den ene stjernestund efter den anden, og flot lød det. Men det var først, da han alene i projektørlyset, med sprukken stemme sang Alfie, oprindelig skrevet til Cilla Black (som hadede den), at vi måtte op at stå. Det var der sandsynligvis også kalkuleret med, men publikum fulgte gerne drejebogen. For det var jo ikke bare et dygtigt kopiband. Det var for pokker selveste Burt Bacharach, der selv fremførte sine egne sange, lige her for øjnene af os! Tøjet så ud til at være blevet lidt for stort til ham, og gangarten var forsigtig, men de benede hænder kendte vejen rundt på tangenterne, og de diskrete tegn til orkesteret var millimeterpræcise. 

Indimellem var der tid til at komme frem til mikrofonen og fortælle om musikken, og de mennesker, der har betydet noget for ham. Skønt en anden, noget mindre diplomatisk repræsentant for USA for tiden turnerer i Europa, undlod Burt Bacharach de ætsende kommentarer, dette kunne afføde fra den politisk bevidste kunstner. Kun i introduktionen til Mexican Divorce, sunget af Donna Taylor til John Paganos guitar, slap det ud: ”Den er skrevet, før nogen tænkte på at bygge en smuk mur”.  

Josie James, Donna Taylor og John Pagano er de tre sangere, der skiftevis, og sammen fortolker de mange sange, hvoraf de kendteste nok er dem, hvor teksten er leveret af afdøde Hal David. Et samarbejde, der begyndte i de sene 50-ere. Men også keyboardspilleren Bill Cantos brillerede med flere fremragende vokale bidrag, som i Little Red Book, en melodi skrevet som baggrund til en scene i filmen What´s new Pussycat. Oprindelig indspillet af Manfred Mann og senere et hit for syrerockgruppen Love. ”Jeg er ikke meget for rock´n roll, kan bedre lige f.eks. Motown, men denne sang gik hen og fik sit eget liv” fortalte han. 

Vi fik også nogle perspektiveringer på udviklingen i hans branche, og i samfundet: "Når Phil Spector var i studiet, havde han altid våben med. Nu har de våben med i skole!” Han lavede i 1998 albummet Painted From Memory sammen med Elvis Costello. ”Men hvad er et album i dag, og hvad blev der af dem, der skabte de smukke covers? Nu kan man ikke engang købe en CD, og det dér streaming – hvem får egentlig pengene?”

Der var mange tilbageblik. Men også et helt nyt nummer, igen rørende fremført af Bacharach selv med slidt stemme og piano, og ordene: 

Maybe We are a bit Jaded.
But Out Life is Not over yet. 
You and I can Change the World. 

Et andet nyt nummer med hitpotentiale var With a Voice, storslået fremført af John Pagano. 

Fremtiden var også med på scenen: Sønnen Oliver spillede med på keys i flere numre. Ikke som en musikalsk nødvendighed, men – som faderen fortalte ved en tidligere lejlighed: Det er en fantastisk måde at være far og søn på. 

Sækken var ikke tom endnu, men det måtte jo ende: “One more song, and then we're out of here”, sagde en stadig veloplagt Burt Bacharack, og det måtte jo blive That´s What Freinds Are for, Dionne Warwicks Grammyvinder fra 1985. Og så nynnede vi til allersidst med på en reprise af Raindrops Keep Fallin on My Head. 

Gamle fans, nye fans – ingen blev snydt under denne milde demonstration af musikkens magiske kræfter.   

Sætliste, lånt af Sue, Burts turmanager:

Record Medley 1
Do You Know the Way to San Jose 
Anyone who had a Heart
This House is Empty now
I Just Don´t Know what to do with Myself
Mexican Divorce
Little Red Book
Stronger than Before
Falling out of Love
24 Hours from Tulsa
I´ll Never Fall in Love Again
Baby it´s You
Message to Michael
Make it Easy
On My Own
With a Voice
Close to You
Movie Medley
Hush
Any Day Now
Friends
Raindrops keep Falling on My Head



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C