AARHUS JAZZ FESTIVAL
July 13 - 20 2024
Klokkerne ringede for Aarhus Jazz Festival

Klokkerne ringede for Aarhus Jazz Festival

20/7/2018 | Forfatter: Carl Ancher Pedersen | Fotograf: Albert O. Meier
Carillon Concert, Aarhus Rådhus, 19/07 16:00

View photogallery from this concert


Rådhusets nyrenoverede klokkespil havde jazz på sætlisten ved torsdagens koncert.


 

Torsdag eftermiddag kunne man opleve en af mere specielle koncerter på Aarhus Jazz Festival. I anledning af festivalens 30 års jubilæum havde Rådhusets klokkenist Peter Langberg sat et jazzindslag på programmet for ugens planlagte klokkespilskoncert. Den praktiske udførelse var dog lagt i hænderne på en gæstemusiker og et verdensnavn blandt klokkenister, amerikanske Karel Keldermans.

Han havde til lejligheden valgt at lægge tre jazzindslag ind i det cirka 40 minutter lange sæt. Pakket ind i vellydende klassiske værker var – som "Jazz selection for the Aarhus Jazz Festival" – følgende tre numre: Second Waltz fra Shostakovich' Jazz Suite samt Gershwins It Ain't Necessarily So og Strike up the Band, de to sidstnævnte arrangeret af Keldermans selv.

Jeg har i embeds medfør (som guide) ofte været i Rådhustårnet, når klokkerne ringer timeslag. Det er virkelig noget, der rykket i øregangene, men her – fra bænkene under Rådhusparkens skyggefulde træer ganske tæt på tårnet – er lydstyrken behagelig. Her har jeg sammen med en flok andre tilhørere taget plads for at lytte med, mens fotografen er gået med Keldermans i tårnet for at få nogle live-billeder af musikeren.

Det lyder fint, og selv om jeg ikke på forhånd kender jazzvalsen, er der, da den klinger ud over parken, ingen tvivl om, at NU spilles der jazz. Og slet ikke, da Gershwinnumrene sætter i gang kort efter. Jeg falder især for det smukke, afdæmpede arrangement af It Ain't Necessarily So, der tager nummeret noget ned i tempo i forhold til andre udgaver, jeg har hørt. 

En del mennesker passerer forbi gennem parken. Nogle ved tydeligvis godt, hvad der foregår, eller bliver i hvert fald opmærksomme på det – kigger op og lytter med, mens de slentrer videre. På bænkene lytter de fleste opmærksomt til det stemningsfulde lille intermezzo, der herfra klarer konkurrencen med den forholdsvis begrænsede trafikstøj fra Frederiks Allé fint. En enkelt undtagelse er en ret beruset herre, der på lidt forstyrrende vis med mellemrum rapper – eller måske rettere råber – som akkompagnement til de velstemte klokker, der netop har værer en tur i Holland for at blive sat i stand.

Jeg taler efterfølgende med min nabo på bænken, Hans Jørgen Jakobsen, der er flittig gæst på Aarhus Jazz Festival, hvor han også i år tilbringer en uges ferie! 

– Det lød fint, og det var da en sjov oplevelse, selv om jeg havde lidt svært ved at høre jazzen i det, siger han med et smil. 

På en anden bænk i nærheden sidder fem-seks damer (som overtegnede i deres allerbedste alder). De hygger sig med lidt medbragt hvidvin, nød koncerten, og selv om de ikke kendte sætlisten, var de ikke i tvivl:

– Der var da én fra Porgy and Bess, siger en af damerne. 

– Ja, svarer jeg, og fortæller, at den blev efterfulgt af Stride up the Band

– Nåh, ja, siger hun, og nynner nummeret. 

En jazzkender ligesom hendes veninder. De skal videre ud i jazzen, og vi snakker lidt om, hvad der kunne være spændende at gå efter. Siden ser jeg dem udenfor i solen ved Kunsthallen, hvorfra de hører Spirit, som jeg har anbefalet dem som et godt bud.

Tilbage til Rådhusparken. Jeg kunne høre koncerten, men ikke se musikeren. Det er, bliver jeg og en anden på bænken enige om, en mangel.

I Illinois, hvor Keldermans kommer fra, er der hvert år en international klokkespilfestival, som han gennem 36 år har været leder for. Dér samles masser af tilhørere i en park i nærheden af det klokketårn, hvorfra koncerterne afvikles, og så følger man klokkenisternes musiceren på en storskærm. A la en rockkoncert!

Kunne det ikke være en idé til efterfølgelse for Aarhus Rådhus? Måske bare en enkelt gang pr. sommer. Så ville Aarhus have endnu en særlig attraktion oven i de mange, som vores dejlige by har i forvejen. 

Jeg siger det bare. Så må andre eventuelt tage den derfra.

 

 

 

 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C