AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Jazzen mister et hjem – Borgerforslag vil bevare P8 Jazz

Jazzen mister et hjem – Borgerforslag vil bevare P8 Jazz

1/2/2019 | Forfatter:


Jazzmiljøet vil indsamle 50.000 underskrifter til borgerforslag om bevarelse af P8 Jazz


Som konsekvens af medieforliget har DR, med kulturministerens anerkendelse, valgt at lukke P8 Jazz i 2020. Det betyder, at en hel genre skæres væk fra DR’s brede sendeflade, og 100.000 ugentlige lyttere mister deres yndlingskanal. 

Giv jazzen en stemme

Dansk Musiker Forbund har derfor oprettet et borgerforslag om at bevare P8 Jazz, som en lang række brancheorganisationer og festivaler støtter op om. Et borgerforslag er borgernes mulighed for at komme til orde på Christiansborg, og påvirke politikerne til at omstøde deres beslutning – i dette tilfælde om at omstøde Public Service-aftalen om at lukke P8 Jazz.

Jazzen har brug for et hjem

Med lukning af P8 Jazz mister jazzmusikken og hele jazzmiljøet et hjem og en stemme i den brede offentlighed. Samtidig vil eksponeringen af de danske jazzmusikere forsvinde eller mindskes markant, og det vil ikke blot skade det alsidige kulturliv, men også musikernes økonomi og arbejdsliv.

P8 Jazz er desuden dybt engageret i jazzmiljøet, hvor kanalen er med til at arrangere koncerter, lave opsøgende journalistik på jazzfestivaler, præsentere nye udgivelser og musikere, og i det hele taget er med at til at informere om, hvad der rører sig af interessante og nye musikalske begivenheder i Danmark og internationalt. Derudover præsenterer P8 Jazz en bred vifte af danske og internationale jazzmusikere, og eksponeringen af danske og internationale jazzmusikerne er enormt vigtig for musikernes virke og arbejdsliv, da jazzmusik udspiller og udvikler sig på tværs af grænser.

Engageret formidling

Det er derfor essentielt for jazzmusikken og hele jazzmiljøet at kæmpe for at bevare P8 Jazz, siger formand for Dansk Musiker Forbund Anders Laursen:

”Lukningen af kanalen er ikke bare endnu et angreb på den alsidige og brede kultur, som vi har set de seneste par år i kulturlivet med Mette Bock som kulturminister. Det går også imod kulturministerens udmelding om, at DR fremover skal fokusere på det som de kommercielle kanaler ikke leverer. Ingen andre radiokanaler leverer dybt engageret formidling af jazz 24 timer i døgnet, alle ugens syv dage. Det vil derfor være et stort tab for både lyttere og jazzmiljøerne i hele landet, hvis jazzen ikke længere kan findes som en del af DR’s Public Service tilbud.” 

Støt forslaget og skriv under HER

 

BEVAR P8 JAZZ

Det foreslås, at Folketinget pålægger regeringen at ændre Public Service-kontrakten mellem DR og Kulturministeriet, således at P8 Jazz fortsætter på uændrede vilkår efter 2020.

Den 29. juni i år indgik regeringen og Dansk Folkeparti den nye medieaftale, som indebærer, at DR beskæres med 20 procent over de næste fem år. Ved medieforliget udmeldte kulturminister Mette Bock, at DR fremover skal fokusere på det, som de kommercielle medier ikke leverer. Det var derfor et stort chok for musikmiljøet, da Public-Serviceaftalen blev offentliggjort, hvor kulturministeren havde godkendt, at netop de smalle radiokanaler fra DR skulle lukkes. 

P8 Jazz er en af DR’s digitale kanaler, der både kan høres som DAB- og netradio. P8 Jazz har 100.000 ugentlige lyttere, og der findes intet alternativ til kanalen, som spiller jazz, 24 timer i døgnet, alle ugens syv dage. Jazzen har været stor siden den kom til Danmark, og den har en betydelig og vigtig historik her i landet. Det vil være et stort tab for lyttere i hele landet, hvis jazzen ikke længere kan findes som en del af DR’s Public Servicetilbud. 

P8 Jazz er desuden dybt engageret i jazzmiljøet, hvor kanalen er med til at arrangere koncerter, lave opsøgende journalistik på jazzfestivaler, præsentere nye udgivelser og musikere, og i det hele taget er med at til at informere om, hvad der rører sig af interessante og nye musikalske begivenheder i Danmark og internationalt. Derudover præsenterer P8 Jazz en bred vifte af danske og internationale jazzmusikere, og eksponeringen af danske og internationale jazzmusikerne er enormt vigtig for musikernes virke og arbejdsliv, da jazzmusik udspiller og udvikler sig på tværs af grænser. Eksponeringen af de danske jazzmusikere forsvinder eller mindskes markant, hvis kanalen lukkes, og det vil ikke blot skade det alsidige kulturliv, men også musikerne økonomi og arbejdsliv.  

Det er stik imod, hvad kulturminister Mette Bock ellers har udmeldt, og derfor skal beslutningen omgøres, således at P8 Jazz fortsat kan bidrage til den alsidige musik. 

På vegne af Dansk Musiker Forbund, Anders Laursen



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C