AARHUS JAZZ FESTIVAL
July 13 - 20 2024
Da Bispetorvet blev en del af Stokholms Gamla Stan

Da Bispetorvet blev en del af Stokholms Gamla Stan

17/7/2019 | Forfatter: Jørn Gade | Fotograf: Poul Nyholm
Cathrine Legardh – Tribute to Monica Zetterlund, tirsdag 16. juli 2019 - 12:30


Et fyldt Bispetorvet i bagende sol – og med den dejligste flødeskum til ørerne.



Der var godt fyldt på Bispetorvet. Hårfarven blandt de tilstedeværende var overvejende grå. Mest imponerende var dog  nok den dybe ro, der var på det store torv. Kunne man ha’ målt pulsen blandt lytteren, så ville den ha’ været foruroligende lav. Det var total lytten og velbehagelighed.

På den lille musikscene stod sangeren Cathrine Legardh i noget, der lignede en smuk 50’er retro-kjole. Hun kunne være den unge Monica Zetterlund, der som telefoncentraldame i Hagfors blev opdaget af danske Ib Glindemann, der i 1957 spillede i hendes by og tog hende med til København. Og det var netop en stribe af denne Monicas kendte sange, som Legardh fremførte.

Med sig havde Legardh ikke noget stort orkester, men blot pianisten Jacob Christoffersen og bassisten Jesper Thorn. Førstnævnte er kendt som en meget dygtig pianist, mens bassisten er ung og for mig ukendt. Han kom til, da den lille gruppes faste gamle og elskede bassist Hugo Rasmussen døde. Det var et flot skifte: Jesper Thorn fik bassen til at synge, når han strøg buen til ”Ack Värmeland du sköna”.

Andre dybt hyggelige stemninger bredte sig, da Legardh fremførte ”Sakta vi gå genom stan”. Til tonerne af den gamle ”Walkin my baby back home”, men med den svenske tekst blev Bispetorvet til en del af det gamle Stockholms centrum.

Monica Zetterlunds stemme og sang betog danske Ib Glindemann og senere den urørlige og mærkelige Bill Evans. Mod al sædvane gav han hende lov til at sætte svensk tekst til en af sine melodier. Det var en af Monicas og en stribe af hendes dygtige svenske venners fortjeneste at udvide deres jazz med svenske tekster. Og hvilken sangskat fik de ikke skabt. Cathrine Legardh fremførte på det smukkeste nummer efter nummer – og publikum på Bispetorvet kendte og elskede alle Monicas standarder.

Ind imellem sangene fortalte Legardh om Monica Zetterlund og hendes liv, dog mest om hendes lyse sider. Blandt andet om venskabet med Olof Palme.

Det blev en smuk og varm eftermiddag med en hyldest til det svenske jazzikon.

Havde der været tid og plads, kunne vi have lyttet til andre af Cathrine Legards egne smukke sange – på dansk. Det kan jo blive enden god gang ... .



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C