AARHUS JAZZ FESTIVAL
July 13 - 20 2024
Organisk musik kræver opmærksomhed

Organisk musik kræver opmærksomhed

17/7/2019 | Forfatter: Jørn Gade | Fotograf: Poul Nyholm
Thommy Anderssons Wood Blood Ensemble, Kunsthal Aarhus, 16/07 17:00

View photogallery from this concert


Du kan blive stillet spørgsmål, så du skal tænke. Og du kan høre musik, så du skal tænke. Det er sjovt, hvis man tør prøve det.



Jazzselskabet har i denne festival haft to noget anderledes koncerter. Det er ikke jazz i sådan almindelig forstand. Sidste fredag var det ”aarhusianske” Morten Ramsbøl, der havde ladet sine kompositioner flyde ud i en fremførelse med en både en jazzkvarter og en strygekvartet. Tirsdag var svenske (men herboende) Thommy Andersson med sit Wood Blood Ensemble. Fælles for de to grupper er, at begge har en bassist som leder og hovedkomponist, og at de søger eller i hvert fald præsenterer en nordisk tone.

Hvori ligger det nordiske? Er det et modeord, som restaurantverdens NOMA’er har hentet ind til jazzen? Hvordan lyder nordisk? Er det noget med et tungsind, noget gråt, noget a la Bergman-film i sort/hvid?

Jeg havde flere gange billeder af Øland og Gotland på nethinden, når jeg lukkede mine øjne. Og når Josefine Cronholms ordløse sang kom til, flyttede lokaliteterne sig til Lapland (samesang a la Mari Boine). Så løftedes taget i Kunstbygningen en gang imellem, når (norske) Gunnar Halle tog fat med trompeten. Så åbnede jeg øjnene og så også saxofonisten Anders Banke og Jacob Munch med sin tuba. Mest blidt drømmende og intensivt blev det med Bent Clausen og Henrik Lindstrand på henholdsvis vibrafon og piano. Når jeg fokuserede på hele bandet, så jeg lederen og bassisten Thommy Andersson, der drev sine musikere igennem landskabet.

Jeg kunne ikke helt finde ud af, hvornår gruppen spillede det aftalte og nedskrevne – og hvornår de spillede free – improviserende og organisk. Det var et meget sikkert, langt sæt gruppen gav. Gruppen har spillet sammen i over ti år og kender alle klart stilen og tonen.

Det var ikke bare vellyd og underholdning. Musikken krævede sin mand (m/k) både som musikere og som publikum. Hvem siger også, at musik bare skal være underholdning? Men det havde været lidt lettere for mig, hvis der havde været nogle partier i landskabet og kompositionen med lidt foranderlighed, skift i intensitet og rytme til at bryde monotonien.

Jazz er ikke bare jazs. Jazz er mange ting og kan føre publikum på lange rejser i det ukendte.



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C