AARHUS JAZZ FESTIVAL
July 13 - 20 2024
Buchanan flyttede (ghetto)Rosenhøj ind i Domkirken

Buchanan flyttede (ghetto)Rosenhøj ind i Domkirken

17/7/2019 | Forfatter: Jørn Gade | Fotograf: Tim Alexander Stojanovic
Jakob Buchanan, Aarhus Domkirke, 16/07 23:00

View photogallery from this concert


Trompetisten og komponisten Jakob Buchanan er blevet hooked på at spille i den højloftede domkirke med den store rumklang.



Aarhusianske Jakob Buchanan tænker stort og bevæger sig i sine egne produktioner ud i den store verden, men har hele tiden Aarhus med i sin musik. Tirsdag aften – en time før midnat – holdt Buchanan releaseparty for sin seneste produktion: Albummet A Language of My Own.

Albummet er en hyldest til hans barndomskvarter Rosenhøj i Viby J. En bebyggelse med boligblokke og som indimellem er blevet omtalt som en ghetto. Det er da ment som et negativt stempel. Der har været problemer, men kvarteret har i høj grad rettet sig (uden at smide dets beboere ud).

For Buchanan var Rosenhøjkvarteret en godt sted at vokse op, hvorfor han nu har lavet denne hyldest.

Albummet, der er udgivet på Brooklyn-pladeselskabet Skirl Records, priser kvarterets rigdom af sprog!

Men var det så Rosenhøj, jeg mødte i Domkirken. Jeg ved det ikke. I det smukke højloftede og halvmørke rum hørte jeg rækker af toner forsvinde op i hvælvingerne. I sig selv smukt med den lange klang. Men det kan nok være svært at styre lange melodilinjer i et sådant rum. Den lange klang giver næsten en slags rytme, sådan som man også kan sample lyde elektronisk. Her er det ægte, og musikerne kan derfor ikke bare med en knap ændre lyden. En udfordring eller et benspænd, som Buchanan giver sig selv.

Med sig i Domkirken og på det aktuelle album var Chris Speed fra Los Angeles på sax og klarinet – samt Simon Toldam på stort flygel. Ypperligt dygtige musikere. Desværre spiller Buchanans flygelhorn betydeligt højere end flygel og specielt klarinet. Et balanceproblem, som let lader sig løse i et studie, men ikke i den store kirke.



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C