AARHUS JAZZ FESTIVAL
July 13 - 20 2024
Svedig malinesisk fest på HeadQuarters

Svedig malinesisk fest på HeadQuarters

21/7/2019 | Forfatter: Astrid Bjerg | Fotograf: Tim Stojanovic
Faratuben, HeadQuarters, 20/07 21:30

View photogallery from this concert


Lørdag aften på HeadQuarters er varm. Så varmt, at alles muskler bliver naturligt afslappede, og folk smiler overbærende til hinanden.


Det er lidt tid siden, orkesteret skulle have indledt deres koncert. Der grines i baglokalet, ingen virker til at være pressede. En musiker henter fem øl til baglokalet, hvorfra der lyder rungende mandlig latter. Og så med rolige bevægelser og smil på læben går det syv mand høje orkester Faratuben på scenen – og i løbet af nogle få sekunder er HeadQuarters forvandlet til et svedigt dansegulv. 

Faratuben udgøres af en dansk-malinesisk besætning, hvor de fleste eller alle musikerne bor på skift i Mali og Danmark. De kalder selv deres originale, komponerede musik for Bobo-musik, hvilket knytter sig til et folk og en kultur, der har været diskrimineret i en lang række år. Med Faratubens koncerter sættes musikken og folk fri. Fri til dans, sang og samvær.

Publikum på HeadQuarters tager imod rytmerne med kyshånd. Der danses og grines, og alle slår sig løs til de malinesiske rytmer. Det mest imponerende ved aftenens koncert er nærmest de tre publikummer, der som et "ægte jazz-publikum" står næsten ubevægelige hele koncerten igennem og lytter til musikken med en svag nikken med hovedet, mens resten af lokalet er revet med i svedig dans. Selv bartenderne står og danser.  

Imponerende er det også, at musikken og dansegulvet ser ud til at give rum til dans fra alle genrer af dansens verden. Dansegulvet er fyldt med mennesker, der danser en tydeligt techno-inspireret dans, andre folder sig ud i rutineret hiphop-dans, ved siden af har en gruppe gang i latinamerikanske salsa-moves, og andre mestrer forskellige former for afrikansk dans.

I den svedige varme smelter musikerne sammen med deres instrumenter, som publikum smelter i svedig dans på dansegulvet. Balafon-spillerens hænder smelter i tegneseriestil i det hurtige rytmiske spil på den malinesiske balafon lavet af træ, bambus og calabaza-skaller. Det er en slags eksotisk xylofon af træ med en elektronisk sound, som skal opleves for at forstå den. Hele orkesteret danser og synger, uanset om der er en sangmikrofon eller ej i deres nærhed. Det handler om at have en fest, og det smitter, så publikum synger med på de malinesiske tekster for fuld kraft.

Og publikum vil have mere. Tre gange kræver de ekstranumre med tilråb som ”Vi vil have mere!” – og danser, til der ikke kan svedes mere.

Om der er særligt meget jazz i orkesterets musik er ligegyldigt denne aften, for det er en fest. Faratuben samler i sandhed folk om danseglæden og den svedige fest. Som en af musikerne bemærkede til sidst: "Det var varmere her end ved de fleste koncerter i Mali."



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C