AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Vinderen af Aarhus Jazz Talent 2022 Viktoria Holde Søndergaard

Vinderen af Aarhus Jazz Talent 2022 Viktoria Holde Søndergaard

19/12/2022 | Forfatter: | Fotograf: Marie Norman Nyeng


I år går Aarhus Jazz Talent Pris til en ung musiker, som er et enestående talent og musikalske forbillede, og som ovenikøbet spiller på et sjældent instrument, nemlig vibrafonen


 

Viktoria Holde Søndergaard forelskede sig som ganske ung i et instrument, som hun aldrig havde set før. Det var en vibrafon, og hun var meget hurtig til at insistere på at skifte sit klaver på værelset ud med sådan en. Nu modtager hun en af de vigtigste musikpriser i Aarhus, nemlig Aarhus Jazz Talent pris 2022 for sin udfoldelse på instrumentet. Prisen bliver uddelt på spillestedet Radar den 18. februar, hvor hun også spiller en koncert med sit band Baryl.

Viktoria Holde Søndergaard modtager Aarhus Jazz Talent pris, fordi hun har slået sit navn fast som en alsidig vibrafonist, der allerede i en ung alder har spillet med såvel garvede musikere som med ligesindede unge musikere og vist sig som en kompetent komponist og instrumentalist i mange forskellige sammenhænge. Hun har blandt andet spillet sammen med Marilyn Mazur, Jakob Buchanan og Cesar Joaniquet.

Et jazzinstrument med metal og strøm

Man ser ikke så ofte vibrafoner på de danske musikscener, men instrumentet har haft en gloværdig rolle i jazzmusik. Vibrafonen ligner ved første øjekast en marimba eller en xylofon - den har metaltaster og rør, der forstærker lyden. Men den har også en lille powerknap, der tænder for små roterende skiver i alle rørene under metaltasterne, så lyden vibrerer i forskellige hastigheder. På den måde har instrumentet sin helt egen karakter som sammen med den rene metalklang er blevet udgangspunktet for Viktoria Holde Søndergaards musikalske univers.

 

Priskoncert på Radar

Viktoria Holde Søndergaard modtager Aarhus Jazz Talent Pris 2022 den 18. februar 2023 kl. 19, hvor hun også  spiller  koncert med sit band Baryl på spillestedet Radar. Det er Viktoria, der komponerer bandets musik og vibrafonens muligheder har formet bandets lyd. Musikken er skrevet med fokus på at udfordre og lege med lytterens forventninger til jazzmusik. Baryl giver dig venlige og legende melodier, enkle og skæve rytmer, din hverdags pulserende liv, et øjebliks ro og eftertænksomhed. Bandet skaber tilsammen sprudlende og uforudsigelig musik

Juryens motivation for uddelingen af prisen lyder:

"Årets prismodtager er vibrafonist og komponist Viktoria Holde Søndergaard. Viktoria er et forbillede og en positiv rollemodel for andre unge musikere, idet hun viser vejen gennem sin modne og stærke musikalitet.

Hun mestrer sit sjældne og fascinerende instrument vibrafonen på en måde, hvor begreber som alder og talent bliver helt underordnede, fordi hendes måde at kommunikere i musikken på er universel og tidløs.Viktoria er ganske enkelt ovenpå, indfølende og frygtløs, når hun spiller.

Hendes grundlæggende forståelse for den gode melodi kombineret med en fintfølende klang og en råstærk rytmik kommer til udtryk, både når det foregår i stramme kompositioner og i helt frie kollektive improvisationer og i overgangen mellem det frie og det stramt planlagte.

Vi håber, at Viktoria med prisen får endnu mere opmærksomhed og får yderligere muligheder for at udvikle sit musikalske virke."

 

Og følges på "barylmusic" på Instagram og FaceBook

Viktoria påbegyndte i 2018 sin bacheloruddannelse i Rytmisk Musik og Bevægelse som hun afsluttede i 2021. Som en del af sin uddannelse studerede hun på Conservatoire National Supérieure de la Musique et de Danse de Paris, CNSMDP. 

Viktoria Holde Søndergaard har foruden sine udgivelser med Baryl også udgivet musik med bandet Odd Pocket, I Think You’re Awesome og Little Winther.

OM AARHUS JAZZ TALENT PRIS

Hvert år uddeler Aarhus Jazz Festival prisen Aarhus Jazz Talent. Den gives til en person eller et initiativ, der har gjort sig ekstraordinært bemærket og har udvist et særligt talent i sit virke for jazzmusikken i Aarhus. I år går prisen til Viktoria Søndergaard, som ud over æren og en pengepræmie på 10.000 kr. sponsoreret af Aarhuus Stiftstidendes Fond også spiller en koncert på spillestedet Radar.

Årets jury består af: 
Mads Kjær Jensen, formand for Aarhus Jazz Festivals bestyrelse.

Niels Overgaard, redaktør af jazzbloggen JazzNyt.

Camilla Dayyani, musiker og arrangør.

Andreo Michaelo Mielczarek, skribent og musikanmelder.

Martin Aagaard, booker på spillestedet Radar og medlem af Aarhus Jazz Festivals bestyrelse.

Tidligere modtagere af Aarhus Jazz Talent Pris:

Aarhus Jazz Talent 2021: Malthe Jepsen

Aarhus Jazz Talent 2020: Erlings Jazz- og Ølbar

Aarhus Jazz Talent 2019: Simon Eskildsen

Aarhus Jazz Talent 2018: Karmen Rõivassepp

Prisen er indstiftet 7. juni 2018 af Aarhus Jazz Festival i forbindelse med jazzfestivalens 30 års jubilæum og efter idé af musiker Daniel Sommer.

Billetter kan købes her

 Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C