AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Snart fylder Aarhus Jazz Festival hver en krog af Aarhus med musik

Snart fylder Aarhus Jazz Festival hver en krog af Aarhus med musik

1/6/2025 | Forfatter: Rikke Engsig Nielsen | Fotograf: Bo Petersen


Nu er der kun fjorten dage til, at Aarhus Jazz Festival fylder byen med spændende koncerter og oplevelser. Slå ørerne ud og lad dig inspirere til årets festival.


Fra den 13. -20. juli kan man opleve over 300 jazzkoncerter på 40 forskellige spillesteder rundt i hele Aarhus - til Aarhus Jazz Festival 2024. I år er der på festivalen ekstra fokus på fællesskab, samhørighed og mødet mellem musikere. Festivalen har derfor inviteret to gæstekunstnere i artist residency, trommeslageren Emil de Waal og multiinstrumentalisten Gustaf Ljunggren. Man kan opleve den dynamiske duo lørdag til onsdag på tværs af festivalen – i en række forskellige genre- og musikermøder.  Både med deres egen musik og i møder med diverse musikere fra den traditionelle jazz’ erfarne kræfter til yngre jazztalenter, der tager dem med ud på de vilde vover.

Fællessang og samhørighed

Der sættes også fokus på fællesskabet til koncerter, der fortolker den danske sangskat og inviterer publikum til at synge med. Den prisbelønnede jazzmusiker Jacob Anderskov fortolker blandt andet sange fra Højskolesangbogen. Publikum inviteres til at synge med på velkendte sange fra Højskolesangbogen i et improvisatorisk fællesskab, hvor alt kan ske. Som del af Bazarjazz præsenterer ensemblet ÆT desuden en række salmer på helt nye måder.

International jazz på scenerne

Til årets festival er der også rig mulighed for at opleve nogle af jazzens store internationale stjerner og lytte til jazz fra hele verden. Fra Japan til USA, Europa og Skandinavien. Man kan blandt andet opleve Cécile McLorin Salvant i Musikhuset.  Hun er én af vor tids største jazzvokalister og synger sange, der er inspireret af hendes fransk/haitianske rødder. Du kan også opleve internationale musikere som den amerikanske grammy-vindende trompetist Randy Brecker, den svenske sangfugl Lisa Ekdahl i samspil med Aarhus Jazz Orchestra og saxofonisten Loren Stillman, som er en innovativ stemme i den moderne jazz. 

Urban jazz til Aarhus Jazz Festival

Festivalen har også øje for udviklingen indenfor jazzmusikken i den mere urbane og grooveorienterede retning. Til festivalen kan man opleve mange spændende blandinger af jazz og urbane musikgenrer. Sidste år blev der for første gang præsenteret en mini-festival i festivalen, hvor man en hel dag kunne synke ned i en groovy stemning af fusion mellem hiphop og jazz i Domen ved havnekanten. I år kan man opleve ICY IGLOO vol. 2 samme sted. Bag Godsbanen præsenteres i år et nyt initiativ; Volume Jazz Village. Det er er Aarhus Jazz Festival og Volume Village som byder på et musikprogram centreret omkring jazz, fusioneret med elektropop, afro, hiphop og reggae. 

Slå ørerne ud og udvid dine horisonter

I år er det 36. gang, at der afholdes jazzfestival i Aarhus, og igen i år er der mulighed for at lytte til al slags jazzmusik fra det traditionelle til det eksperimenterende. 

Festivalen byder på masser af jazz, der sprænger rammerne og lader dig høre noget, du aldrig har hørt før. I år kan man bl.a. opleve Maria Dybbroe og hendes orkester Caktus, som får besøg af det norske Ojkos, på spillestedet turkis. Det bliver en sanselig og storladen koncert med de i alt 15 musikere på scenen. Hos Papirlageret på Sydhavnen kan man også opleve masser af eksperimenterende koncerter, blandt andet Lotte Anker, Kresten Osgood og Røysum. I Langenæskirken, en helt ny festivalscene i år, kan du opleve en koncert med percussionist Marylin Mazurs trio, og du kan høre Langenæskirkens nye organist Olga Witte, som blandt andet er vinder af den prestigefyldte Gaffelprisen. Kirken præsenterer desuden guitaristen Mark Solborgs Tungemål, som er et improvisatorisk projekt inspireret af sprog og rumlighed. Det bliver intens og improviseret kammermusik på højt niveau. 

Til festivalen kan man også deltage i jamsessions, komme til foredrag om jazz, selv lære at spille jazzmusik og komme til jazzkoncerter, der er målrettet familier og børn. Det hele starter ud med et brag af en Street Parade med Aarhus Jazz Festival Brass Band, hvor alle er velkomne til at deltage. Paraden starter ved Musikhuset i Århus og så går vi sammen gennem Aarhus gader til fest og jazzmusik.

Der vil under festivalen være koncerter her:

A-Huset – Institut for (X)
Apollon
ARoS Aarhus Kunstmuseum
Café Gaya
Café Gemmestedet
Café Støj
CasaV58
Det 3. Rum
Dokk1
Domen – Bylivshuset – Pier 2
Erlings Jazz- & Ølbar
Fairbar
FOF – Ingerslevs Boulevard 3
FOF – Søndergade 74
Gellerupscenen
Hantwerk
HeadQuarters
Klostertorvet
Kunsthal Aarhus
Langenæskirken
Musikhuset Aarhus
Musikhusparken
Palmehaven
Papirlageret
Piano Værkstedet
Salling ROOFTOP
Skt. Lukas Kirke
Tir Na NÓg
turkis
Verdenspladsen
VinDanmark
Volume Village
Wahlberg Studio
Zanders Bar
Øst for Paradis
Aarhus Domkirke
Aarhus HostelSe flere reportager her >

Flere fotogallerier her >

Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C