13. - 20. juli 2024
Tak for i år! Aarhus Jazz festival 2024 blev en forrygende musikfest
22/7/2024 |
Forfatter: Aarhus Jazz Festival | Fotograf: Marie Nyeng, Hreinn Gudlaugsson, Henning Espersen
Det blev et brag af en festival, som Aarhus Jazz Festival præsenterede fra den 13.-20. juli. Under mottoet ‘slå ørerne ud’ kunne man i løbet af ugen opleve jazzmusik fra alle hylder ved 330 koncerter på 40 spillesteder i byen… og selv om vejret drillede lidt undervejs, kunne jazzfesten ikke holdes nede. Der var god stemning og mange udsolgte koncerter i blandt andet Musikhuset.
Festivalen tyvstartede med flere koncerter allerede fredag, hvor Aarhus Jazz Orchestra stod for at slå tonen an med en forrygende jazz-gallakoncert i selskab med den svenske stjerne Lisa Ekdahl.
Hun var bare ét af mange prominente navne under årets festival.
Man kunne forkæle øregangene med musik fra Randy Brecker, der i 1970’erne slog sit navn fast på den internationale jazzscene sammen med sin bror under navnet Brecker Brothers.
Man kunne lytte til Stacy Kent, der både har vundet amerikanske grammys og modtaget det franske kulturministeriums fornemme Chevalier de l'Ordre des Arts - og den eventyrlystne New Yorker-saxofonist, Loren Stillman, med flere forskellige besætninger.
Der var også det danske freejazz-koryfæ Lotte Anker, som kan få saxofonen til at lyde som ingen andre.
Den internationale stjernepercussionist Marilyn Mazur satte Langenæskirken på den anden ende, og en af vor tids største jazzsangerinder Cécile McLorin Salvant fortryllede Musikhusets rytmiske sal.
For bare at nævne et lille udvalg.
To gæster, der satte deres særlige præg på festivalen
Aarhus Jazz Festival havde stor succes med at invitere to prominente musikere til at være en helt central del af festivalen. Emil de Waal og Gustaf Ljunggren fik som gæstekunstnere på årets festival rig mulighed for at fremvise deres musikalske alsidighed. Det resulterede i en række helt særlige koncertoplevelser, hvor man kunne opleve dem med nye og gamle legekammerater - og til jam sessions ud på de sene nattetimer.
De to gæstekunstnere skabte ny magi sammen med blandt andre den tidligere vinder af Aarhus Jazz Talentpris vibrafonisten Viktoria Søndergaard, mens de også spillede med Aarhus Jazz Klub All Stars, hvor de foldede sig ud over et traditionelt jazzrepertoire. De lavede workshop med unge poeter og musikere hos Bazarjazz i Gellerup, og midt i Kunsthal Aarhus’ aktuelle udstilling Rhizome – Network Without Center Point nåede de også at spille en duokoncert, hvor man for alvor kunne høre, hvad de to kan sammen. Her spillede de for eksempel en lille hyldest til nyligt afdøde Nulle, som de har spillet mange koncerter med.
Enestående koncertoplevelser og musikalske eventyr
Festivalen åbnede lørdag. Og til trods for, at TV2 news og andre medier var på pletten med interesse for det forestående skybrud, så var det nu ikke noget, der kunne standse jazzmusikken. I regn og slud…skal jazz’en ud!
Åbningsdagen blev en festdag, som startede med musikalske eventyr i børnehøjde. Om formiddagen lagde vi ud med Jakob Høgsbro Trios musikalske fortolkning af Rune T. Kiddes ‘Ækle eventyr’, og vores traditionsrige street parade blev sendt afsted med trut og højt humør gennem byen.
I løbet af festivalen var der et væld af unikke koncertoplevelser, som da Jacob Anderskov opførte sit værk ‘I sang’ i Sct. Pauls Kirke sammen med Århus Sinfonietta. Her skulle publikum undervejs synge med på sange fra Højskolesangbogen, mens de blev del af en helt ny måde at høre og spille de velkendte sange på.
I Domkirken kunne man opleve en stor gruppe improviserende musikere fra store dele af Europa, som i en fire timer lang koncert udnyttede det enorme kirkerums akustik, hvor en enkelt tone kan svæve rundt i lang tid. Det var de samme musikere som hver aften i tre dage mødte publikum med eksperimenterende og unikke koncerter til Share Improfest.
Urban stemning og nye scener i spil
Der var også nye scener i spil, som bidrog til den gode festivalstemning. Under Ringgadebroen kunne man opleve Volume Jazz Village, hvor der var fokus på den urbane jazz, som er glad for at lege med det elektroniske. I Domen på Sydhavnen kunne man for andet år i træk opleve en dag, hvor hip hop fusionerede med jazz med besøg af en række internationale navne. På Institut for X bag Godsbanen har der de seneste år også været festivalstemning, og den var kun vokset i år, hvor der var musik hver dag under festivalen.
Fuglefløjt langt ude i skoven
Langt ude i skoven var der også jazzmusik. Allerede klokken 8 om morgenen bød arrangementet Morgenstund har guld i mund på koncerter tilsat fuglefløjt til de morgenfriske.
I biografen Øst for Paradis var der oppe ad dagen også fuglefløjt; dog af en noget anderledes slags. Aarhus Jazz Festival kunne i år nemlig i samarbejde med biografen præsentere en hyldest til tegnefilmsskaberen Jannik Hastrup. Han har fortolket nogle af jazzhistoriens helt store evergreens i små tegnefilm med titlen Birdland. Under festivalen kunne børn og barnlige sjæle opleve filmene tilsat et live jazzband i biografmørket.
Selv rådhusklokkerne spillede en jazzkoncert i løbet af festivalen.
Så alle dem, der slog ørerne ud fik sig store oplevelser under dette års udgave af Aarhus Jazz Festival.
Tak til alle jer, der er med til at skabe denne festival: Arrangører, frivillige, musikere, publikum, sponsorer og samarbejdspartnere.
Vi glæder os allerede til næste år.
---
Læs reportager fra årets festival: JazzLIVE Magasin
Se fotos fra årets festival: JazzLIVE fotogallerier
Se flere reportager her >
Flere fotogallerier her >