AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Befriende Bai

Befriende Bai

14/7/2009 | Forfatter: René Wiborg – www.renewiborg.dk
Kasper Bai, Lobby, Archauz, 13/7 16:00


En slags nordjysk kloning af Woody Allen og Frank Hvam hyldede den bløde mand med troubadourjazz.


(Jazz)guitaristen og komponisten Kasper Bai sprang ud af skabet mandag. Altså som singer/songwriter. På Lobby sang han sin første hele koncert i Århus.

Alene – med sin smækre Gibson-guitar på maven – skønsang og skønspillede Bai bl.a. om den moderne, bløde mands trængsler. Uden tvivl med inspiration fra hans eget midt-30´er-liv. Forestil dig en visesanger fra 1600-tallet, men med en jazzspade i stedet for en lut.

Det handlede for eksempel om at forlade kæresten på den mest ”nederen” måde, hvor man slet ikke forlader hende, men lader stå til og driver hende til vanvid, indtil hun selv skrider. Den nordjyske underspillethed kom også frem i ”Verdensmand”, om kedelige rejser til fancy rejsemål, hvor der skete alt, alt for lidt på scorefronten.
Kasper Bai, som studerede og boede i Århus i en årrække, har fundet sig et mere enkelt udtryk efter en del år med komplekse værker for symfoniorkestre, bigbands og kor - og som strengevrider i eksperimenterende ensembler som Løgn og Jærv.

Vi fik dog en snert af Bais syrede side, da der i løbet af sættet på en lille time kom gæster på scenen. Ole Visby på saxofoner og Thomas Eiler på percussion sørgede for variation i udtrykket, og Bai fandt sin dybtklingende baritoneguitar frem i instrumentale passager, hvor der blev tæsket dejligt igennem.

Mod slutningen kom også grand old Jens Balder på scenen med sin basun for at hjælpe med at lave uhyggelige lyde til ”Ængstelse”. En sats fra en af Kaspers suiter med titlen ”Bekendelser”, som blandt andet handler om barndommens frygt for at der skal blive krig.

– Men det er egentlig skræmmende at tænke på, at jeg også var angst for alt, der handlede om sport!, forklarede Bai, der var bange for at få bolden i hovedet, bange for at blive valgt sidst til fodboldholdet.

Det lyder måske gruopvækkende, men det var faktisk befriende morsomt. Og vi var i hvert fald et par af hankøn, som nikkede genkendende til pointerne i teksterne. Det var rart at være i selskab med dig, Kasper. Du er (endnu) ikke nogen stor sanger, men jeg tror sgu, du mener det.

Se www.kasperbai.dk



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C