AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
En stilfærdig test af alle tonerne

En stilfærdig test af alle tonerne

16/7/2009 | Forfatter: René Wiborg – www.renewiborg.dk
Toldam/Rasmussen/Jochumsen, Lobby, Archauz, 15/7 20:00


Vel var det avantgarde, men alle kunne lade sig flyde med.


Arrangørforeningen ÅRHUS:GROUND tog onsdag aften hul på sit festivalprogram med den halvlokale trio Toldam/Rasmussen/Jochumsen. ”Små haikublomster, som folder sig ud i en skov af improvisation”, lovede foromtalen.

Simon Toldam på piano, Mette Rasmussen på saxofon og Magnus Lindgaard Jochumsen på percussion musicerede i Archauz´ sorte sauna, hvor arrangørerne bød på postevand til 15-20 dedikerede lyttere, som flød ud i magelige lounge stole.

Smagfuldt indrettet er salen, og med forevisning af en udenlandsk sort-hvid film om en flok ungdomsforbrydere – hvis man nu skulle kede sig.

Koncerten begyndte med lyden af to metalliske ventilatorer, som fordelte luften i rummet. De brummende propeller overdøvede indimellem den uforstærkede trios skrøbelige lyd. Men i flere passager hen ad vejen spillede de faktisk fint med i lydbilledet.

Genkendelige temaer var der ikke mange af. Heller ingen klokkeklare dur- eller moltreklange. Til gengæld inviterede musikken til at lade sig flyde med. Inciterende, meditativt.

Alle toner blev prøvet af i en form for afdæmpet kammerjazz uden store dynamiske udsving. De dyrkede dissonansen, alle toner har lige værdi. En kritisk røst ville måske sige, at musikerne nogle gange spillede i hver sin retning.

Koblingen til den japanske lyrikform haiku er jeg ikke sikker på. Digtene beskriver dybe stemninger (lyde, syn, følelser) med få ord på en simpel måde. Fx i denne klassiker af Basho:

En gammel dam; en frø hopper i – Lyden af vand.

Pianisten Simon Toldam (”Årets nye jazznavn” og ”Årets danske crossover jazzudgivelse” i 2007) er blandt andet kendt fra Prügelknabe og Sekten. Helt i tråd med genrens konventioner klimprede han på flygelets strenge, blandt andet med en raslende kæde.

Mod slutningen måtte Toldam nøde Magnus Lindgaard Jochumsen til at sige, at det jo egentlig var hans kompositioner, trioen spillede. Og at det var første gang, de blev opført for et publikum – bortset fra et censorpanel, da Jochumsen for nylig tog eksamen fra det Jyske Musikkonservatorium.

Ham kan du i øvrigt snart opleve på Skanderborg Festival i den roste indiepop-gruppe Bodebrixen. Han er også percussionist i Blood Sweat Drum´n´Bass Big Band, hvor Mette Rasmussen spiller saxofon.

Aftenens koncert var første del af en dobbeltkoncert med Jacob Danielsen 5.

ÅRHUS:GROUND fortsætter koncertrækken med orkestre, der prøver grænser af – legesygt og larmende - torsdag, fredag og lørdag i Archauz’ teat Der er partoutbillet til alle koncerterne for 200 kr., mens dobbeltkoncerterne koster 90 kr. Men … arrangøren understreger, at man også kan løse billet til enkeltkoncerter for 50 kr.



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C