AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Fabelagtig og uforglemmelig aften

Fabelagtig og uforglemmelig aften

17/7/2017 | Forfatter: Jørn Gade | Fotograf: Poul Nyholm
Klüvers 40 års jubilæumskoncert, Bispejazz - Bispetorvet, 17/07 20:00

Se fotogalleri fra koncerten


Musikeren, bigbandlederen, komponisten og musikpædagogen – kort sagt Jens Klüver – blev mandag fejret med en jubilæumskoncert.



Koncerten udviklede sig spontant. Det startede rigtig flot – og blev så bare endnu, endnu bedre. Helt sikkert festivalens allervildeste aften.

Først de tørre fakta
Der er næppe mange aarhusianere, som ikke ved, hvem Jens Klüver er. I 40 år har han med musikken i centrum knoklet for at udbrede kendskabet til musik og ikke mindst jazz. Talrige koncerter på skoler og lokalcentre. Han var også manden, som med sin særlige og helt egen musikpædagogik udbredte kendskabet og hævede standarden. Og så skabte han et af landets bedste bigbands, som kom på Finansloven. Fik forbedrede og ordnede lønforhold for bigbandets musikere. Det krævede de første 35 år.

Klüvers første band hed Bred Ymer, senere Klüvers Kapel – siden kendt som Klüvers Big Band. Med ham som leder og indpisker har bandet og Aarhus haft besøg af en stribe store udenlandske navne. Det blev i den sammenhæng til en turné med sangeren Kurt Elling i USA.

Selvom det gik og stok og sten, havde han mod til at lægge dirigentstokken fra sig i 2012 for at få tid til at afprøve andet. Bigbandet skiftede navn til Aarhus Jazz Orchestra og fortsatte med andre ved roret med at udvikle sig.

Jens Klüver selv har ikke sat sig hen for at slappe af, men er begyndt en ny karriere som musiker i flere forskellige mindre sammenhænge – og underviser rundt om i landet. Noget af dette blev ved aftenens start berørt i jubilæumstaler fra Dansk Musikerforbunds lokale formand Lars Kiehn og af Jens Halding, formand for Jazzselskabet Aarhus.

Så til musikken
Efter de pæne ord gik den til aftenen samlede gruppe i gang. Ud over jubilaren på saxofoner var det Uffe Steen på guitar, John Riddel på trommer og Martin Schnack på orgel. Og ikke at forglemme den helt fabelagtig jazz- og soulsanger Miriam Mandipira. Det er ti år siden, at Klüver begyndte at samarbejde med den københavnske sanger, der har rødder i Zimbabwe.

Jeg tænkte: Hvorfor hyre grupper ind udefra, når vi har sådan en række kunstnere? Fed lyd, fede vibrationer kunstnerne imellem – og til publikum. Publikum i det fyldte Bispejazz-telt fik sig en flot aften.

Mellem numrene pjattede Klüver lystigt. Ikke et øje var tørt. Og så var det, at han to en halv time henne koncerten i den lune tone meddelte, at der nu kun var to numre tilbage: Det sidste – og ekstranummeret.

Bonustiden
Her hvor publikum begyndte at tænke på at komme hjem, dukkede der pludselig fire mørke mænd op ved teltets indgang. Det var a capella-sanggruppen iComplete fra Johannesburg i Sydafrika, der er i Aarhus i forbindelse med Aarhus Jazz Orchestras festivalkoncerter (fra onsdag) i Ridehuset. iComplete regnes for an af de fineste sydafrikanske vokalgrupper.

De fire sangere kom på scenen og mødtes her for første gang med Mandipira, Steen, Riddel og Schnack. Historien var, at Klüver i forbindelse med Jamie Cullums koncert i lørdags havde mødt de fire sangere i Musikhuset. iComplete var blevet hyret ind af Cullum til at deltage i hans (også) fantastiske koncert.

Jens Klüver havde indbudt dem til at komme til hans jubilæumskoncert to dage senere. Og her stod de så nu! Herefter udviklede den sidste halve time sig spontant. Klüver mistede styringen på scenen til Mandipira, som på det fineste bandt musik og sange sammen.

Den slags sker ikke hver dag, heller ikke ved hver jazzfestival. Det var bare vildt, og jeg er sikker på, at ikke bare Klüver og musikerne, men også Bispejazz-teltets publikum med fryd vil tænke tilbage på denne aften i mange år.

De som ikke var til stede kan kigge med over skulderen på: https://youtu.be/SNL-blV2mWA

En kort sang fra samme aften: ”My Beautiful Woman”: https://youtu.be/lOdcYOJ-6Tg

 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C