AARHUS JAZZ FESTIVAL
July 13 - 20 2024
Hollandsk performance med skæg og overskæg

Hollandsk performance med skæg og overskæg

18/7/2017 | Forfatter: Kenth Kjeldgård Nielsen | Fotograf: Dorte Pedersen
Tommy Moustache – 12 Points (8) , Atlas, 17/07 21:10


Men Tommy Moustache var ikke lutter løjer – musikken fungerede i sig selv



12 Points festivalens ottende nedslag var ved den hollandske gruppe Tommy Moustache. Fire gæve musikere, der med kække overskæg – ja, eller moustacher – og sejlersko indtager scenen og formidler historien om Tommy Moustache. En person, hvis betydning for verdenshistorien og mennskeheden ifølge gruppen er ganske underkendt, og som de derfor har følt en trang til at formidle.

Der er selvfølgelig tale om et show og om referencer til en fiktiv karakter, men det fungerer nu meget godt i situationen. Musikken er funderet i funk og soul, og som det også var tilfældet med Maria Kruttli Trio tidligere på aftenen, tog Tommy Moustache udgangspunkt i deres seneste album Ego fra 2017.

Med Tommy Moustache er der skruet op for både strøm og effekter. Det er i sig selv et glimrende eksempel på, hvor rummelig jazzgenren er. For hvad var det, vi hørte? Var det jazz? Var det funk? Var det soul? Ja, det var vel nærmest det hele – det var fusion. Med elguitar og saxofon – og bas og trommer –  er bunden til det meste vel også  lagt. Der var seje grooves, der var rendyrkede blueslicks og det hele blev båret af en karakteristisk tung elbas, spillet af Bas Kloosterman.

Igen var der tale om instrumentalnumre, men for at publikum skulle glemme, at der var tale om en performance-koncert, var der lagt enkelte pauser ind. Således standsede forestillingen, da der blev annonceret et "commercial break" via en i forvejen indspillet annonce. Her fremvistes gruppens mere eller lødige effekter og merchandise, som man med fordel kunne anskaffe sig ... Jo, jo et meget sjovt indslag.
 

Men, og der kommer et men .. ..Er set-up'et omkring denne figur "Tommy Moustache" nødvendigt? Kan musikken ikke bære i sig selv? Det synes jeg godt, at den kan. De herrer Jasper van Damme (sax), Jorn ten Hoopen (el-guitar), Mark van Kersbergen (trommer) og førnævnte Bas Kloosterman (bas) er alle dygtige musikere, der fint leverer varen inden for den musikalske genre, de nu har kastet sig over.

Bevares, de små indslag og anekdoter omkring "Tommy Moustache" var ganske underholdende i øjeblikket, men det var ikke dem i sig selv, der bar koncerten igennem. Det gjorde musikken i sig selv og musikernes præstationer. Men ingen kan være i tvivl om, at gruppen hyggede sig og havde det sjovt – både med hinanden og publikum. Auraen af spilleglæde og højt humør prægede hele showet. Eller koncerten om man vil.

Der er mere 12 Points-jazz på Atlas tirsdag, hvor de sidste fire unge bands, der deltager i minifestivalen, går på scenen fra kl. 16.00.



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C