AARHUS JAZZ FESTIVAL
July 13 - 20 2024
H.P. Lange med drive og energi

H.P. Lange med drive og energi

18/7/2017 | Forfatter: Kenth Kjeldgård Nielsen | Fotograf: Poul Nyholm
HP Lange & Band , Jazzteltet - Telefontorvet - Hos Anders, 18/07 15:30

View photogallery from this concert


Deltablues, folk og det, der ligner.



H. P. Lange – en af vore ypperste repræsentanter for den klassiske deltablues, folk, worksongs og den slags, nede fra Mississippi og deromkring. Han gav koncert i teltet på Telefontorvet tirsdag eftermiddag. Jeg har hørt ham før med Troels Jensen og Hugo Rasmussen, vores store bassist. Men det var i denne konstellation nyt for mig, med violin, banjo, bas, trommer, guitar – både steel og almindelig. 

Og det klædte H.P. Med et forholdvis nyt album med omtrent samme hold i ryggen, som han – næsten skamløst – prøvede at pushe, leverede H. P. Lange og band et flot bud på den klasssiske blues, folk og gospel, som den kan lyde anno 2017. Jeg bemærkede især den unge Niels Bonfass på violin og banjo. Havde jeg ikke set og hørt ham før? På strøget i Aarhus? Jo, han er en af dem, der jævnligt sidder med sin far og leverer fornem guitar-og fiddleplay, bluegrass og appelachian. Wow.

Men tilbage til Telefontorvet. Lange er garant for the deltablues og folk, det, der i dag hedder americana, og det, der er derimellem. Og det fik vi også.

Lange selv er en eminent gutarist. Ikke mindst når han trakterer steelguitaren. Og Lange har været i Sydstaterne. Han har lært en melodi af én, som kendte én som ... . Historien går langt tilbage, og det præger musikken. Det er historier, der fortælles. Det er original musik, der spilles. Så originalt, som nu en lille håndfuld danskere kan gøre det.

Men der er også hilsener til Robert Johnson, måske bluesmusikkens fader. Numre af selvsamme Robert Johnson er der også. Der er numre,  der næsten lyder som hans, men de holder. Der er blues, der er "old time" – det sagde Lange selv. Det er gospel, det er det hele.


Men det vigigste for mig er, at bandet leverer. At  det swinger, at de kommer ud over scenekanten, og det gjorde de.

H.P. Lange og band leverede en flot koncert. Der var mere drive og mere energi, end sidst jeg så ham. Måske er det mig, måske det nye album og de nye musikere (i Aarhus Jazz Festival-sammenhæng). Jeg ved det ikke. Men det her var godt.

 

 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C