AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Fire rugekasser for jazzens talenter

Fire rugekasser for jazzens talenter

19/7/2017 | Forfatter: David Mehlsen | Fotograf: Lora Staykova
4 x International Big Band Battle, Det Jyske Musikkonservatorium, 19/07 19:30

Se fotogalleri fra koncerten


I løbet af jazzfestivalen har fire talentbigbands fra henholdsvis Holland, Letland og Danmark taget del i Global Jazz Explorers Youth Camp.



Aarhus Jazz Orchestra (AJO) står bag konceptet, som byder på både workshops, vejledning og koncerter med udvalgte musikere fra orkesteret. 

Efter første dag på bigbandcamp med workshops og koncerter af AJO-medlemmer var de fire bands onsdag aften samlet til en intet mindre end firdobbelt bigbandkoncert i Kammermusiksalen. Her præsenterede de hver især deres bud på, hvordan et ungdomsbigband kan lyde. Kammermusiksalen var fyldt helt op, og ARoS stod sammen med en skyet sommerhimmel for en flot baggrundskulisse.

Først fra land var hollandske Delft Junior Big Band. Dog var det i en lidt decimeret udgave, da hollænderne desværre ikke kunne mønstre tromboner til at fuldende det klassiske bigband-lineup. Det er nok desværre en virkelighed, som mange talentbigbands kender til.

Det afholdt dog ikke aftenens absolut yngste band i at spille et bredt repertoire, der strakte sig fra alt mellem klassisk swingmusik til funk og numre fra Dizzy Gillespies cubanske bigbandeksperimenter. Især på John Scofield-nummeret I’ll Take Less brillerede en ung kvindelig saxofonist med en solo, der henledte tankerne på landskvinden Candy Dulfer.

Næstefter var det Melngailskolas Big Band fra Letlands tur. Mest iøjnefaldende var besætningen, der modsat aftenens første indslag var ekstra godt besat.

Der var medbragt sangerinde og intet mindre end tre guitarister stod i kø og ventede på, at det blev deres tur, mens de to pianister, som bandet havde med, skiftede mellem hvert nummer.


Vi kom både igennem fusionsmusik, en lettisk sang samt en nyfortolkning af Beatles-sangen Norwegian Wood, der blev fremført i en storslået og næsten gospelagtig udgave. Herefter lukkede vi med en popbasker med tilhørende fællesklap i form af Adeles Rolling In The Deep, der blev sunget af endnu en sangerinde, som entrerede scenen for bare dét ene nummer.

Aftenens anden hollandske bidrag, Codarts Young Talent, var til gengæld et big band med det helt klassiske setup. Ligesom deres lettiske forgænger havde de også sangerinde med, og numrene var swingklassikere fra bigbandenes storhedstid. For første gang blev rummet helt fyldt af lyd, da vi ramte ægte bigbandvolumen. Der var ikke mange indsatser og toner, der sad forkert.

Holland er i skoleregi kendt for at have stor respekt for jazztraditionen og det hørtes hos nærmest samtlige solister, der alle beherskede sprog og frasering fra bebop-æraen. Det var et velpoleret hollandsk swingkollektiv, som var på scenen.

Sluttelig gik det aarhusianske bidrag til bigbandekstravaganzaen – Det Jyske Talent Big Band på scenen. De havde valgt det klart mest moderne materiale med numre, der lød af New York, og andre af nyfortolket brasiliansk musik.

I arrangementerne var der gjort ekstra plads til passager med enkelte musikere i centrum. Både trommesolo, en basintro og et saxcadenza i slutningen af et nummer var vi vidne til. Slutteligt kom en af bigbandmusikkens hjørnesten.

Den firdobbelte koncert blev lukket med et modigt take på Groove Merchant af Thad Jones. Det legendariske saxkor og ikke mindst en forrygende bassolo af Thorbjørn Stefansson sluttede en aften i bigbandscenens og talenternes navn.

Har man mod på at høre de fire bands spille sammen på én gang, kan man tage i Ridehuset og høre afslutningen på Global Jazz Explorers Youth Camp på lørdag kl. 14.

 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C