AARHUS JAZZ FESTIVAL
July 13 - 20 2024
Buestrøg blandt malerklatter

Buestrøg blandt malerklatter

19/7/2017 | Forfatter: Jørgen Nielsen | Fotograf: Jørgen Nielsen
The House – Taïga String Quartet, Spanien 19B - Kunstnerisk Værksted, 19/07 11:00

View photogallery from this concert


Taïga String Quartet rykker ind blandt halvfærdige malerier, staffelier, pensler og tuber.



Spanien 19 B er en slidt rødstensbygning, som til daglig huser en række kunstneres værksteder. I disse dage har huset åbnet sine afskallede døre for en alternativ festival The House Festival, og for de morgenduelige var strygekvartetten Taïga String Quartet rykket ind blandt de halvfærdige malerier, staffelier, pensler og tuber.

Vinduerne var kalket til i det lille rum, hvor omkring tyve klapstole ventede. Og alle pladser blev fyldt op – betongulvet med – inden koncerten. Cæcilie Balling fra arrangørgruppen er spændt på festivalens forløb. Den omfatter interessante koncerter rundt om i huset, og hun fremhæver f.eks. ”Rummenes Ekko”, en blanding af lydinstallation, udstilling, rundvisning og små kammermusikalske indslag.

Dagens korte program for kvartetten består af syv stykker af fire forskellige komponister, sammensat til et medley, hvor de enkelte stykker fungerer som satser i ét værk. Godt tænkt – musikkens flow afbrydes ikke af applaus, og vi får mulighed for at mærke den indre sammenhæng, der kan være mellem stykker af så forskellige ophavsmænd som Knox, Bach, Bjarnasson og Glass.


Som utrænet lytter til klassisk musik oplevede jeg billeder fra en film med forskellige scener, vekslende mellem ro og harmoni, repetative mønstre, vildskab og endog humor.

Kvartettens medlemmer kommer fra Danmark, Sverige og Portugal, og er blevet samlet i Berlin, hvor de har udviklet et samspil, der tager alle instrumenternes virkemidler i anvendelse.

Det strøgne og pizzikerede suppleres med slag i luften med buen. Den susende lyd, der forekommer, kunne violinist Louise Gorm efter koncerten fortælle mig, var noteret som ”Whip” i nodebilledet. Selv et slag i luften kan give musikalsk mening!

De fire musikere vekslede mellem lukkede, støvede klange, rytmiske, funky skrat, og velsignet vellyd. Det kostede et buehår hist og her. Det var kun en del af oplevelsen.

Akustikken i rummet var fin, og i det hele taget var de tre kvarter en intens og alligevel uprætentiøs oplevelse, hvor omgivelsernes mange historier spillede med.


Bagefter var det naturligt at gå på opdagelse i de åbne værksteder eller tage en kop kaffe og snakke med musikerne.

Bonusinfo, af bitter erfaring: Der er 15 minutters gratis parkering uden for. Derefter koster det 510 kr. 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C