AARHUS JAZZ FESTIVAL
July 13 - 20 2024
I Staubs digitale lydlaboratorium

I Staubs digitale lydlaboratorium

20/7/2017 | Forfatter: Jørn Gade | Fotograf: Hreinn Gudlaugsson
Kasper Staub Solo, Atlas, 20/07 21:00

View photogallery from this concert


Et stort dejligt sort flygel har en masse analog klang, men kan krydres med digital teknik, så vi kommer ind i en helt anden verden.



Den unge aarhusianske pianist og komponist Kasper Staub har siden sin afgang fra Musikkonservatoriet været meget aktiv i en række musikalske sammenhænge. Det er ikke mindst blevet til medlemskab af gruppen I Think You’re Awesome og indiebandet Lowly, men dertil kommer flere andre grupper.

Lowly udkom på et engelsk forlag og har fået en pæn succes i Storbritannien. Herhjemme er det blandt andet også blevet til musik til et strygeorkester, et par trioplader – og sidste år også solopladen Aisle Arch Attic.

Torsdag aften optrådte Kasper Staub solo som det første indslag på Sun Ships koncert. Dermed har Sun Ship gennemført fire koncerter under jazzfestivalen. Efter Staub kom Stefan Pasborg på – også solo – og til sidst blev der rundet af med en gruppe nedsat for aftenen med Nikolaj Hess, Anders Christensen og Mikkel Hess.

Kasper Staub har allerede høstet megen ros og er nævnt som en af de helt store talenter. På Google kan læses, at han bevæger sig i feltet mellem Carl Nielsensk sagtmodighed over Jan Johanssonsk folklorisme til Paul Bleysk free-jazz. Det er jo store navne, og den tidligere omtalte soloplade Aisle Arch Attics ni numre har da også noget særligt roligt og stort over sig.

I de fem-seks numre, som blev præsenteret på Atlas, er der nogle, som i sin grundform også (vistnok) var med på pladen. Når jeg er usikker, skyldes det aftenens indpakning i megen elektronik.

Det store flygel blev ikke bare forstærket, men fik også dets analoge lyd dubleret med diverse digitale loops, rumklange og ekkoer i diverse hastigheder. Nogle gange blev lyden endog meget diskant.


Toner danner lydbilleder hos tilhørerne med stemninger og farver, men her vekslede det hele så ofte og hurtigt, at den ro, som de langsomme anslag kunne have givet, blev forstyrret – for ikke at sige blev slynget ud i centrifugen.

Et par af Kasper Staubs numre havde passager, hvor de elektroniske knapper ikke blev brugt så kraftigt, og hvor der faldt en indadvendt næsten meditativ ro over mit hoved. Den skønhed og ro, som jeg også har hørt på Aisle Arch Attic.

Staubs lydlaboratorium smed lige lovlig mange krydderier på koncerten.



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C