AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Carl Nielsen for fuld damp

Carl Nielsen for fuld damp

20/7/2017 | Forfatter: Jørn Gade | Fotograf: Albert O. Meier
Firebirds, Kunsthal Aarhus, 20/07 17:00

Se fotogalleri fra koncerten


Temaerne fra de gamle mestre Igor Stravinsky og Carl Nielsen sætter fuld kraft på Firebirds. Ingen tid til at trille tommelfingre.



Det gik hurtigt over stok og sten, da trioen Firebirds torsdag eftermiddag trykkede på startknappen og lagde ud med tre satser bygget over Stravinskys Ildfuglen. Som var tale om en serie eksplosioner, blev de ret kendte melodier banket ud med de tre musikeres hele liv og sjæl.

Stedet var Kunsthal Aarhus, hvortil Jazzselskabet Aarhus havde inviteret Firebirds. Originalmusikken var ikke bare simpelt eller poppet jazzet op, men løst op med musikernes nærværende improvisationer.

Tilsvarende blev også vores gamle Carl Nielsens pompøse nationalskat af Aladdins Drøm og Helios Ouverture jazzmæssigt bragt up to date.

Udgangspunkt for Firebirds arbejde med Stravinsky for et par år siden var oplevelser fra trommelageren Stefan Pasborgs barndom, da han fra kulissen i Det Kongelige Teater hørte musikken til moderens indøvning af ballet Ildfuglen. Siden fik han Anders Banke og Anders Filipsen på henholdsvis saxofon/klarinet og keybord med på idéen. Det blev til en Stravinsky-plade for et par år siden. Den er nu her i foråret fulgt op af en plade med Carl Nielsen-fortolkninger. 


Når et sådant projekt lykkes – og ikke bare bliver en sjov idé – så skyldes det musikernes fænomonale kunnen og sammenspil. Et trommespil uden lige, en keyboardorgels intense bas og Bankes både lyriske og vilde spil.

I pausen spurgte en medpublikummer mig forpustet, om der mon var en hjertestarter i huset. Hun hentydede til Anders Filipsen, der med dæmonisk kraft og blik havde været trioens kraftcenter. Kunne han mon holde til et sæt mere …?

Svaret er ja! Firebirds kom til tilskuernes store tilfredshed godt igennem andet sæt. Firebirds må være dansk jazz’ svar på heavyrock.

 

 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C