AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
De kære små jazzfrø

De kære små jazzfrø

21/7/2017 | Forfatter: Jørn Gade | Fotograf: Hreinn Gudlaugsson
Jazz & Rytmik Jam – Børnejazz på Dokk1, Dokk1 , 21/07 11:30


Fredag og lørdag lægger Dokk1 hus til børnejazz i tre forskellige sammenhænge. Det var en fornøjelig glæde fredag at opleve de små menneskers møde med musikken.



Mens jeg i en række indlæg har bedømt kunstnere, der stiller op på scenen her i Aarhus Jazz Festival, så vender jeg her kikkerten og kigger lidt på dem, der har lagt øre og øje til de musikalske løjer. Der har været børnejazz i Bispeteltet – og der har været flot fyldt. Et skue uden lige at se rækken af barne- og klapvogne hen langs teltet på Bispetorvet.

Fredag – og igen lørdag – var og er det byens kulturkraftcenter Dokk1, som byder på jazz fra morgenstunden.

Fredag dukkede jeg op på Dokk1, da løjerne skulle til at begynde. Huset vrimlede med mennesker. Det gør det jo næsten altid. Mange var udlændige og turister. Og ekstra mange var børn fulgt af forældre og bedsteforældre. Der var trængsel på etagen med børnebøger og -aktiviteter.

Dørene ind til den sal, der kaldes Æsken, blev åbnet, og salen fyldtes til bristepunktet med cirka 50 børn plus voksenfølge. Gæsterne blev mødt af Maria og Marianne, musikpædagoger fra Aarhus Musikskole, og af musikerne Jens og Jonas, der gav den på diverse blæseinstrumenter.


Et par opvarmende omgange med hilse-på-sange, og så kunne Maria og Marianne ellers gå i gang med historien om en mus, som for resten havde gemt sig i en basun, der ikke kunne give nogen klar lyd. Med børnenes hjælp blev det klaret. Det var musen, der sad i klemme.

Af de halvt hundrede unger var der kun én, der græd hjerteskærende og måtte bæres ud. Ellers var der ro og store ører.

Instrumenter blev delt ud. Rasleinstrumenter til de mindste og så opad i sværhedsgrad alt efter alderen. De store på en cirka seks år kunne vælge basun og saxofon. Tre valgte basunen, én saxofonen. Der kom endog lyd ud af instrumenterne! Og så gik det derudad med forskellige lege med musik, sang og bevægelse. Et herligt syn.

Helt specielt var det at se en lille purk med en saxofon stående ved siden af en af de voksne. Attituden med saxen var professionel. Han var helt cool, selvom tonerne ikke var helt rigtige.

Det var flot, og der blev kommunikeret i øjenhøjde med målgruppen. Temperaturen og fugtigheden i lokalet steg faretruende under løjerne. Jeg kunne håbe, at ventilationen kunne sættes på turbo.

Og hvorfor så lave et sådant arrangement? Det kan være for at underholde den unge gruppe af borgere. Eller det kan være for at indsætte nogle små musikfrø i de unge hjerter. Det lykkedes helt sikkert denne dag, og jeg kan så kun håbe, at det får forældrene til at bakke op om deres børn og sende dem til en musikalsk legestue, rytmik og leg – og senere på et instrument- eller sangundervisningshold.

En hurtig snak med forskellige forældre fortalte, at disse ofte besøgte og nød Dokk1’s kulturtilbud og med kyshånd ville tage imod mere. Også musik- og bevægelsestilbud er allerede – eller vil blive – en del af børnenes dagligdag.

Alle børnene fredag var i selskab med voksne. Ingen børn var bare sat ind for at blive passet, sådan som man desværre nogle gange kan se ved butikscentres legecentre.

Et andet spørgsmål til de voksne gik på, om de hørte jazz hjemme. Det blev til beklagende og undskyldende forklaringer, men mest til "Nææ, desværre … ."

Og var det så også egentlig jazz i sådan hardcore forstand, de blev mødt af på Dokk1. Nej, men det var rytmisk og krævede en sund opmærksomhed, så jeg vover at håbe, at de helt unge engang bliver aktive jazz-/musikudøvere eller -lyttere, som kan holde byens livejazzsteder i gang.

Fuld skrue og seks tamburiner til Dokk1's jazzugetilbud!

NB! 
De forskellige børnejazztilbud på Dokk1 gentages lørdag fra kl. 10-16 – og udvides kl. 11 med muligheden for at være med til at bygge en jazzrobot!



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C