AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Livstykket og hornhylerne

Livstykket og hornhylerne

18/7/2018 | Forfatter: Jørgen Nielsen | Fotograf: Jørgen Nielsen
Daimi & Louisiana Jazzband , Jazzteltet - Telefontorvet - Hos Anders, 17/07 15:30

Se fotogalleri fra koncerten


Hvis man skal finde et spillested, der mest minder om det gamle Fodvarmeri eller Boblen, skal man hen på Telefontorvet


 

Her ligger Jazzteltet, der på en god dag rummer ca. 200 mennesker, plus alle dem, der lytter udenfor. Formålet er at præsentere folkelig kvalitetsmusik under overskriften klassisk jazz og beslægtede genrer. Jazzteltet på Telefontorvet drives af Aarhus Jazzklub og værtshuset Hos Anders i fællesskab. Der er entré til arrangementerne. Til gengæld er barpriserne rimelige.

Vi ankom til torvet et stykke inde i den tre timer lange optræden med Louisiana Jazzband og Daimi og blev mødt af den umiskendelige summen af god stemning. En rand af nysgerrige stod på tæer udenfor for at få et glimt af den legendariske publikumsdarling Daimi Gentle, der iført stråhat lod sin sikre vokal klinge i det pakkede telt. Indenfor var der varmt, men alligevel så meget gennemtræk, at her var til at være. 

Som en ægte solist lod Daimi sit glimrende orkester stå på egne ben indimellem, som da Jesper Løvdal var solist på altsax i en hyldest til den svenske midsommer. Han fik indflettet et citat fra Den allersidste dans, og den tilbagevendte Daimi fangede straks tråden og fik hele teltet til at synge med på den danske filmmelodi fra Mød mig på Cassiopeia. ”Hold da op! Hele ølteltskoret er her, godt I kunne komme,” jokede den charmerende sangerinde og fortsatte:  ”Jeg har filmkysset med Poul Reichard. Heldigvis var de nødt til at tage scenen om mange gange. Det var der mange, der var misundelige på – både kvinder og mænd!”  Så var stilen lagt. Daimi har teltet i sin hule hånd, men er samtidig en kunstner med stor integritet. Hendes rytmiske fornemmelse, sødme og autencitet fornægter sig ikke. 

Vi må ikke glemme orkesteret: Til lejligheden var de ulastelige jakkesæt erstattet af afslappet sommertøj, og et par nye kapaciteter i blæsergruppen var med til at puste liv i den i forvejen gode stemning. Svenske Vincent Nilsson fra bl.a. DR Bigbandet er en mesterlig og utraditionel basunist, og lige så overrumplende er den virtuose Henrik Bolberg, også hentet fra den københavnske pendant til Aarhus Jazz Orchestra. Den lune saxofonist Jesper Løvdal favner bredt, og kan også høres andre steder på Aarhus Jazzfestival i betydelig mere moderne musikalsk klædedragt. Trioen Ole Givskov, trommer, Lars Brogaard, klaver, og Peter Federspiel, bas, swinger et godt stykke over middel og bringer mindelser om Ellingtons rytmegruppe.

Det er da også i swingmusikken, LJB henter en del af deres repertoire: Take the A-train, Tuxedo Junction og It don´t mean at thing (If it ain´t got that swing). I øvrigt oversat til dansk af Daimis – muligvis imaginære – tante Tulle, fast leverandør af festsange. ”Hun har ødelagt mange sølvbryllupper, ” lød det. En anden af tantens fordanskninger er Søde Yrsa Bruun – måske bedre kendt som Sweet Georgia Brown. Den fik vi i en forrygende kvik version med Daimis karakteristiske blanding af humor og naturlig virtuositet. Så lakkede det mod enden, og et svedigt ensemble råswingede sig igennem ekstranummeret C.C. Rider.  

Resten af ugen er der musik i Jazzteltet 15.30-18.30, lørdag dog 13-16. 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C