AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
I Jazzens fodspor

I Jazzens fodspor

18/7/2018 | Forfatter: Jørgen Nielsen | Fotograf: Jørgen Nielsen
Guided tour – Aarhus and all that jazz , Bispejazz - Bispetorvet, 17/07 14:30


Der har været en Jazzfestival i Aarhus i 30 år, men musikkens historie går meget længere tilbage, faktisk tæt på hundrede år. Og ligesom byens erhvervshistorie kan aflæses i den bevarede bygningsmasse, kan mange af de små og store historiske kraftcentre for byens musikliv udpeges rent fysisk.


 

Tirsdagens byvandring havde tiltrukket ca. 25 interesserede, og fungerede dels som en rundvisning i festivalens aktuelle midtbyaktiviteter, dels som en udpegning af de gamle vandhuller. 

Vi mødtes på Bispetorvet med guiden Carl Ancher Pedersen, der har et godt kendskab til både jazzen, jazzfestivalen og byen. Ud over at være redaktør på jazzfestivalens program er han til daglig guide for AarhusGuiderne og Aarhus Explorers, som er medarrangør af turen. Forbi statuen af Chr. X, hvis hest vender rumpen mod Bispejazz-teltet, uden at man skal lægge noget i det!

På Lille Torv hørte vi om jazzen i Maren Smeds Gyde, inden vi nærmede os Klostertorvet, den anden af festivalens egne scener, og af guiden udnævnt til at være dens DNA. Her har de populære friluftskoncerter været en del af programmet i alle årene. Videre i den bagende hede gik det til Klostergade, hvor vi hørte om Peter Max Hansens Tagskægget, videre forbi Café Gemmestedet, hvor musikken klingede allerede, til fairbar, hvor den samme musiker var ved at stille op, som for ti år siden spillede til lukningen af Jazzbar Bent J – på samme matrikel. Et legendarisk miljø, der minutiøst adskilt af konservatorer flyttede til Den Gamle by – med tobaksos og det hele.

Karavanen bevægede sig videre mod Vestergade 58, Huset i Vester Allé, Aros, Kasernearealet og Ryesgade, hvor hedengangne Hotel Terminus i 1919 lagde gulv til det første aarhusianske jazzarrangement. Johan på 17 var kommet fra Beder for at høre om det miljø, som han håber at kunne blive en del af som jazz- bluesguitarist. ”Min bror spiller klassisk guitar, så jeg ved ikke hvor jeg har interessen fra, men det tiltrækker mig bare enormt, ” fortæller han.

Carl Ancher Pedersen er en levende fortæller med et godt lager af anekdoter og konkret viden, og flere gange, når vi måtte trække ind i skyggen, kom der gang i en fin dialog og gode grin. Der blev ikke tid til at komme ind på nogle af spillestederne / barerne, så efter to timers vandring i et tropisk Aarhus, var det tid til at tanke op, og vi skiltes, for at få hver vores foretrukne skud jazz, og genoprette væskebalancen. 

Den næste Jazzwalk foregår fredag 20. juli kl. 14:30-16:30 – på engelsk.

 

 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C