AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Jazzen er løs i Sydhavnen

Jazzen er løs i Sydhavnen

7/7/2021 | Forfatter: Carl Ancher Pedersen


Den frie og eksperimenterende jazz vil jazzugen igennem stå i fuldt flor i en af byens kreative oaser.


Det sker takket være passionerede arrangører, der sammen vil fylde Sydhavnen med nyskabende og inspirerende jazz hver dag fra 11. til 17. juli.  ALT_R_JAZZ lægger ud med ni koncerter over tre aftener og slutter sent tirsdag med en stor improfest (KALAS). Det sker i Det 3. Rum. Onsdag tager The Community og SunShip over med en koncert og derefter tre dages SHARE Improfest med frokostjazz på Solitaite Chaibar og aftenkoncerter plus jam i Knud’s Kiosk.

SE PROGRAMMET FOR ALT_R_JAZZ HER

SE PROGRAMMET PÅ KNUD'S KIOSK HER

Et levende og kreativt miljø
På en tur i Sydhavnen med fire musikere og initiativtagere til ”festivalen i festivalen” taler vi om, hvorfor den netop finder sted her – hvad der gør stedet attraktivt, og hvorfor man som publikum bør kigge forbi.

– Musikalsk befinder vi os lidt på vores egen boldgade, og så er vi tilfældigvis endt herude, siger Jens Balder (ALT_R_ JAZZ), men bliver hurtigt enig med de andre om, at det nok ikke er så tilfældigt endda.

– Vi står for en musik, der søger nye steder hen. Det matcher de alternative rammer og det kreative miljø herude rigtig godt. Læg f.eks. mærke til, at ”Lydhavnen” med studier, øvelokaler osv. også er her, siger Maria Dybbroe (The Community).

– Det er et inspirerende miljø, der minder om vores musik, som er nysgerrig og skubber til grænser. Der er en god synergi og folk, der altid siger ja til samarbejde.
Free jazz og improjazz kan måske virke eksklusivt på traditionelle jazzelskere, men det kan Sydhavnsmiljøet måske gøre noget ved.

– Her er ingen stive rammer med stolerækker, scene og afstand, men mulighed for direkte kommunikation mellem musikere og publikum. På den måde kan vi gøre det eksklusive inkluderende og skabe en fest for alle, siger Mette Marie Ørnstrup (ALT_R_Jazz).

De står bag jazzen i Sydhavnen, fra venstre: Maria Dybbroe, Mette Marie Ørnstrup, Jens Balder, Nikolaj Bugge. Foto: Carl Ancher Pedersen

Variation i programmet
Selv om free jazz og improjazz er fællesnævner, bidrager musikere med baggrund i andre genrer til variation og alsidighed. Det samme gør forskellige tilgange fra arrangørernes side.
Ved The Community/Sun Ships SHARE Improfest leder man forgæves efter bands og line-ups. I stedet finder man en lang liste over musikere fra ind- og udland. Om dagen mødes de på en række workshops, og ud af dem springer de konstellationer, man kan opleve ved aftenens koncerter.

– Men det kan ikke udelukkes, at der kommer nogle nye bands ud af det, som man så kan opleve til næste år, siger Maria Dybbroe.

ALT_R_JAZZ er mere bandorienteret, men med tanke for både variation og uforudsigelighed: etablerede og mindre etablerede navne, forskellige bandstørrelser og ikke mindst nye konstellationer – f.eks. Julie Kjær og Gorm Askjær, der går på scenen med hhv. nye og flere ”legekammerater”. Når vi taler genrevariation fremhæver Mette Marie Ørnstrup det mellemøstlige islæt, som hun står bag og er en del af i Ruh Duo – et sjældent møde mellem klassisk osmannisk-syrisk musik og vestlig fri improvisation.

Tre fromme (jazz)ønsker
De fire jazzarrangører har tre ønsker, som de håber jazz- eventet i Sydhavnen kan være med til at opfylde.

– At et talstærkt publikum dukker op. Mon ikke? – Der var overvældende tilslutning sidste år, både på Udstillingsstedet 19C og på COLABS (nu Knud’s Kiosk).
– At det vil smitte af på interessen for ”den slags jazz” i det daglige. Der er nok en chance. I det forløbne år var der f.eks. god opbakning til KALAS-koncerter på Institut for X.
– At det vil bidrage til at åbne beslutningstagernes øjne for, at man bør bevare et kreativt åndehul som Sydhavnen. Vi får se – jazzen spiller, og håbet lever.



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C