AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Aarhus Jazz Festival fejrer 100 år med jazz i Aarhus

Aarhus Jazz Festival fejrer 100 år med jazz i Aarhus

3/7/2019 | Forfatter:


Der er lagt op til forrygende 8 dage med fantastisk jazzmusik, og igen i år præsenterer jazzfestivalen over 360 koncerter på 45 spillesteder over hele byen, der tilsammen viser stor bredde med koncerter for enhver smag. Alt sammen i 100-året for den første jazzkoncert i Aarhus nogensinde.


 

Internationale profiler på jazzfestivalen

Årets jazzfestival præges af en perlerække af koncerter med stærke internationale navne. Heriblandt er Musikhusets koncerter med den amerikanske verdensstjerne Gregory Porter, basikonet Marcus Miller, jazz/soulsangeren Myles Sanko og ikke mindst gallakoncert med Aarhus Jazz Orchestra og den hollandske pop- og jazzdiva Caro Emerald. I Helsingør Theater, Den Gamle By, kan man bl.a. høre den amerikanske guitarlegende Bill Frisell med sin trio eller crooneren Denzal Sinclaire & Graig Earle Trio

Atlas byder på saxofontopmøde mellem indisk-amerikanske Rudresh Mahanthappa og danske Lars Møller, Kunsthal Aarhus præsenterer Morten Ramsbøl True North og Thommy Anderssons Wood Blood Ensemble, Aarhus Domkirke lægger rum til Jakob Buchanan feat. Chris Speed – og sådan kunne man blive ved. Dette er også året hvor Ridehuset Swinger afholdes for 30. år i træk med musik, mad og fællesskab og årets tema er Cuban Big Band Nights, hvor Aarhus Jazz Orchestra får fornemt besøg af den prisvindende cubansk-amerikanske komponist og trommevirtuos Dafnis Prieto og to af hans barndomsvenner fra Havanna: Eliel Lazo (percussion) og Yasser Pino (bas). 

 

Jazz gennem 100 år

I 1919 var jazz en ægte nyhed i Aarhus. Det var nemlig her den allerførste jazzkoncert blev spillet af Aage Rasmussens orkester på Hotel Terminus i Ryesgade 3, hvor der nu ligger boghandelen Arnold Busck. Jazzfestivalen fejrer, at jazzmusikken har levet og overlevet i Aarhus i et århundrede med en række arrangementer, der har fokus på jazzhistorien både her i byen og i det hele taget. Ved koncerterne i Helsingør Theater, Den Gamle By, kan man både opleve fortolkninger af jazzens standardrepertoire, samt bud på nutidig jazzmusik med Bill Frisell, Carsten Dahl Trinity, Michala Petri/Marilyn Mazur/Daniel Murray, Denzal Sinclair, Bosnjak - Pasborg/Jobarteh og I Think You’re Awesome. På Bispetorvet hyldes jazzkoryfæer ved Tribute to Monica Z og The Blakey Project. Den amerikanske trommeslager Art Blakey ville også kunne fejre 100 års fødselsdag i 2019 og er derfor at finde på årets festivalplakat af Finn Nygaard. 

Der kan opleves levende jazzhistorie bl.a. med Skt. Pauls Band (Bispetorvet) eller ved koncerterne på Telefontorvet, fx Arosia – og så er der et hav af koncerter i hele byen, som tager afsæt i jazzhistorien på forskellig vis. Projektet Jazzens Historie I Aarhus tilføjer fortællinger om den tredje og sidste periode 1980-2019 på www.aarhusjazzhistorie.dk. Der er også tre byvandringer med fokus på jazzhistorien, og på Teaterkatten afholdes fire Talking Jazz arrangementer med tilbageblik, spændende fortællinger og finurlige anekdoter fra byens historie med jazzmusikken. Endelig kan man se miniudstillingerne Jazzens Historie I Aarhus på Dokk1 eller Plakaten Swinger på Dansk Plakatmuseum (Den Gamle By).

 

Aarhus Jazz Festival rummer det hele

Jazzfestivalen i Aarhus er mangfoldig og levende. Det folkelige liv er en vigtig del af jazzfestivalen, og du kan høre jazz på torve, caféer, spillesteder, i museer og kirker. Det swinger over hele byen fra Jægergårdsgade over Ridehuset, Telefontorvet, Klostertorvet, hvor Café Smagløs i år står for løjerne, og til Bispetorvet, Godsbanen, Sydhavnen og Aarhus Ø. Der er Late Night Jazz Jam hele ugen på HeadQuarters, hvor man mødes for at fylde nattens sene timer med musik og endnu en gang et flot børnejazzprogram på Bispetorvet og Børnejazz på Dokk1. 

Den kontemporære og eksperimenterende jazz præsenteres flere steder rundt om i byen, såvel som unge musikere fra det lokale musikmiljø, der også er rigt repræsenteret. Initiativet Nye Spor leverer nyskabende koncerter i krydsfeltet mellem klassisk og jazz med musikalsk møde mellem blokfløjtevirtuosen Michala Petri,  jazzpercussionisten Marilyn Mazur og den brasilianske guitarist Daniel Murray, samt koncerter præsenteret af Århus Sinfonietta og AUT – Aarhus Unge Tonekunstnere. Også i år er nye arrangører kommet til heriblandt Bak & Skak Jazzhouse, Frederiksbjerg Bypark, KP5 og Erlings Jazz- og Ølbar.

I 2018 blev prisen Aarhus Jazz Talent indstiftet og gik til sangerinden Karmen Rõivassepp. Igen i år kan alle under årets jazzfestival og frem til 1. september indstille kandidater til Aarhus Jazz Talent 2019. Det foregår her på www.jazzfest.dk. Udover æren vinder prismodtageren en præmie på 10.000 kr, sponseret af Aarhuus Stiftstidendes Fond.

FIND RUNDT I PROGRAMMET - AARHUS JAZZ FESTIVAL 2019

Se det omfattende program for Aarhus Jazz Festival 2019 med alle arrangørers koncerter og uddybende omtaler på www.jazzfest.dk. Der er gratis adgang til de fleste koncerter om dagen og en del aftenkoncerter. Det trykte program er på gaden og ligger bl.a. på Godsbanen, i Musikhusets billetsalg, på Dokk1 og ved Visit Aarhus' mobile vogne. Man kan også følge festivalen på de to apps: Aarhusguiden og Live Jazz Danmark. 


Aarhus Jazz Festival modtager uvurderlig støtte af Aarhus Kommune, Statens Kunstfond, Aarhus Events, Aarhuus Stiftstidendes Fond, Nordea Fonden ”Vi støtter Gode Liv”, C.A.C. Fonden, William Demant Fonden, Augustinus Fonden, RMF – Rytmisk Musikforening m.fl. Alle sponsorer, samarbejdspartnere og frivillige skal have stor tak – uden dem var det ikke muligt at gennemføre festivalen.



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C