AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Musikhuset Swinger under jazzfestivalen

Musikhuset Swinger under jazzfestivalen

8/7/2022 | Forfatter:


Jazzens swinger videre i Musikhuset. De populære og gratis Ridehuset Swinger-koncerter fortsætter i nye rammer og med flere scener. Nu er det Musikhuset, der swinger på livet løs over fire dage i jazzugen


 

Når en dør lukkes, er der som regel en ny, der åbnes. Således også for det traditionsrige Ridehuset Swinger- arrangement under Aarhus Jazz Festival.
Officerspladsen er p.t. en byggeplads i forbindelse med kunstmuseet ARoS’ ”Next Level”-udvidelse over og under jorden. Det betyder for lidt plads omkring Ridehuset og dermed benspænd for store koncerter dér.


Udvidelse af et godt samarbejde
Men gode råd er ikke dyre, når man som arrangøren Aarhus Jazz Orchestra har en god samarbejdspartner med hjerte- og husrum for jazzen lige i nærheden.
Musikhuset Aarhus har siden Aarhus’ første jazzfestival i 1989 lagt scener til adskillige jazzkoncerter, og der er efterhånden tradition for et brag af en åbningskoncert med Aarhus Jazz Orchestra og en stor international solist – i år den brasilianske pianist og sanger Eliane Elias. Men også i det daglige er Aarhus Jazz Orchestra ofte på scenen i Musikhuset.


– Vi har i forvejen et godt samarbejde, så det lå lige for at fortsætte og udvide, så vi i år og de næste to-tre år flytter Ridehus-koncerterne herover under navnet Musikhuset Swinger, fortæller Musikhusets kunstneriske leder Jeppe Uggerhøj og chef for Aarhus Jazz Orchestra Anders Ørbæk.


Det samme – men alligevel anderledes
Dermed skulle alle, der elsker Ridehus-koncerterne i jazzugen, være beroliget. Man skal blot gå over til naboen for at finde dem, og nu som før vil der fra onsdag til lørdag være koncerter med både mindre ensembler, gæste- bigbands samt – hver aften – Aarhus Jazz Orchestra med en fremragende solist i front. I år mundharmonika- virtuosen Mathias Heise, der sammen med orkesteret præsenterer musik af Toots Thielemans. Med andre ord et velkendt koncept i nye rammer, tilmed med udvidelser og forbedringer.


– I Musikhuset kan vi præsentere musikken fra tre forskellige scener afpasset de enkelte bands og antal publikummer. Bigband-koncerterne bliver spillet i Foyer Syd, mens de mindre koncerter finder sted på Caféscenen og udendørs ved Spejlbassinet, fortæller Jeppe Uggerhøj.


Men kan der være lige så mange til koncerterne i Foyeren som i et fyldt Ridehus?
Jeppe Uggerhøjs svar er ja. Der kan endda være betydelig flere, og derudover vil man åbne Foyeren, så man også kan lytte med fra pladsen udenfor.


Flere koncerter og større bredde
– De ekstra mindre scener gør det muligt både at udvide programmet og gå mere i bredden. Der vil være noget for ethvert jazzøre, både det mere kendte og det eksperimenterende, bl.a. sene aftenkoncerter, hvor forskellige musikere fra Aarhus Jazz Orchestra præsenterer egne spændende projekter, siger Anders Ørbæk.


Som eksempler nævner han koncerten med Kati Brien og gæster, Michael Bladts Clash og Lars Vissing i selskab med KALEIIDO og Rumpistol. På bigband-området fremhæver han, at man også giver plads for de unge jazztalenter. Her skal man gå efter koncerterne med Danish Youth Jazz Orchestra og International Youth Big Band Camp under ledelse af DR Big Bands karismatiske dirigent Miho Hazama.


Besøg Jazzcontaineren
Som noget nyt er jazzcontaineren KISSA foran Musikhuset en del af arrangementet. I og omkring den kan man bl.a. overvære jazz talks og sjove jazzaktiviteter for børn eller høre koncerterne i Musikhuset i høretelefoner. Desuden fungerer Jazzcontaineren som informationscenter for Aarhus Jazz Festival.Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C