AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Den globale jazz på Bispetorvet

Den globale jazz på Bispetorvet

15/7/2019 | Forfatter: Jørn Gade | Fotograf: Henning Espersen
Simon Spang-Hanssen & Middle Earth w. Maher Mahmoud, Bispejazz - Bispetorvet, 15/07 15:30

Se fotogalleri fra koncerten


Nok blev jazzen (vistnok) født i USA, men den havde rødder fra Afrika og blev blandet op med genrer fra andre folkeslag.


Mandag eftermiddag var det jazz med genetiske tilskud fra Orienten, Afrika og Cuba.

I et par år har den danske saxofonist og komponist Simon Spang-Hanssen haft et orkester, hvor han spiller sammen med syreren Maher Mahmoud på oud, cubaneren Yasser Pino på seksstrenget el-bas og ghaneseren Ayi Solomon med sit arsenal af slagtøj og smil.

Det skal dog nævnes, at de i dag alle bor her i Danmark, og for Yasser Pino og Maher Mahmouds vedkommende har de fået en dansk konservatorieoverbygning på deres nationale musikuddannelser. Der er således tale om nogle meget dygtige drenge. Maher Mahmoud er ”lokalt” kendt for sit spændende samarbejde med bigbandet Blood, Sweat, Drum + Bass.

Når Simon Spang-Hanssens gruppe har tilføjet et ”Middle Earth” til deres navn, skyldes det den særlige grundlyd, som ouden – den arabiske guitar med rund bund – giver. Så lyder selv en rondo arabisk.

Efter et par dage med masser af sol var Bispetorvet denne arbejdsmandag med nogle lidt usikre skyer mindre fyldt med tilskuere. Der blev budt på inciterende rytmer, der burde have fået flere til at stå op og rokke med hofter og skuldre. Havde det været på en mindre plads var musikken helt sikkert kommet bedre ud. Ikke mindst i løbet af andet sæt kom der dog godt tryk på musikken.

De fleste af numrene var skrevet af Spang-Hanssen og Maher Mahmoud – eller var folkemelodier jazzet op af de to.

I lørdags blev der på Atlas budt på jazz med indiske rødder. I morgen (tirsdag) bydes der blandt andet på musik med svenske rødder, når Cathrine Leghard på Bispetrovet hylder Monica Zetterlund.

Forunderligt, hvordan jazzen kan få os rundt i verden.



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C