AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Jazzens historie i Aarhus – Udstilling ((DK)) - Photo:

Photo:

Jazzens historie i Aarhus – Udstilling ((DK))

10:00

Aarhus' jazzhistorie

Se nærmere på byens jazzhistorie på denne miniudstilling

Få mere at vide om koncertstederne og musikerne, og hør spændende og sjove anekdoter fra Aarhus Bys lange historie med jazzmusikken. Du kan også selv komme med din bedste personlige jazzhistorie.

Der er sket meget, siden Anton Bjelke, en velanskreven musiker og senere musikhandler, i 1923 forkyndte, at han ”hellere ville lade sig slæbe på sin bare fra Vennelyst til Sct. Pauls Plads” end sætte læberne til 'bæstet', dvs. en saxofon, der nyligt var kommet til byen.

Tre uger senere havde han i øvrigt selv anskaffet lige præcis ... en saxofon.

Aarhus fik lokale jazzorkestre og jazzklubber samt besøg af store udenlandske jazzstjerner, og jazzhistorien er desuden fyldt med ildsjæle, der på hver deres måde har sørget for, at musikken har kunnet leve i byen.

Jazzen kommer til Aarhus fra Amerika lige efter første verdenskrig. Begyndelsen på den nye musikforms indtog i byen er præget af nye inspirationer, stærke meninger både for og imod – og organiseringen af de første lokale jazzorkestre og jazzklubber.

Den første akkord blev ikke ført til protokols, men ellers er der orden i jazzens aarhusianske historiebog.

For 100 år siden i 1919 præsenterede Aage Rasmussen det første ikke-lokale jazzorkester på Hotel Terminus i Ryesgade 3, og fra 1920’erne blev jazzen gradvist introduceret i Aarhus ved en række vigtige begivenheder. I 1923 den første saxofon, 1927 det første orkester med ”helt lokal besætning”, 1934 den første forening, 1935 det første prominente udenlandske koncertbesøg. Sådan tog jazzen sine første spæde skridt ind på den århusianske musikscene.

I 2017 begyndte Aarhus Jazz Festival projektet Jazzens Historie I Aarhus, der i samarbejde med Carsten Ljungkvist, forfatter til bogen af samme navn, beskriver de mange steder, personer og orkestre, der har haft betydning for jazzmiljøet gennem årene.

Materialet præsenteres på hjemmesiden www.aarhusjazzhistorie.dk – og på app’en Opdag Aarhus kan man følge guidede ture rundt mellem de vigtigste jazzhistoriske punkter i byen.

Under årets jazzfestival kan man opleve en del koncerter, der har med det jazzhistoriske at gøre, og man kan høre om jazzhistorien ved Talking Jazz-arrangementer på Teaterkatten, deltage i jazzhistoriske byvandringer, se plakatudstilling på Plakatmuseet i Den Gamle By – og så altså opleve den jazzhistoriske miniudstilling på Dokk1 alle dage under jazzfestivalen i tidsrummet kl. 10-19.

Sted: Rampen, Dokk1.


Læs mere om Jazzens historie i Aarhus – Udstilling


Arrangør
Aarhus Jazz Festival
28 60 47 91
Co-Arrangør
Dokk1
Billetinfo
Fri entré

Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C