AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Workshop i bulgarsk musik v /  Filip Filipov og Johan Toftegaard Knudsen (BG/DK) - Photo: Gyngen

Photo: Gyngen

Workshop i bulgarsk musik v / Filip Filipov og Johan Toftegaard Knudsen (BG/DK)

13:00

80
Filip Filipov (acc, tâpan), Johan Toftegaard Knudsen (sax)

Kom med ind i maskinrummet bag den bulgarske musik

Det får du chancen for på denne spændende workshop med en bulgarsk og en dansk musiker, hvor vi dykker ned i de karakteristiske stiltræk fra den bulgarske folkemusik – skæve taktarter og skalaer samt måder at udsmykke melodier på.

Vi skal høre en masse musik og lære nogle ”nøgler” til at forstå, hvad det er, vi hører. Vi skal klappe og sige rytmer, synge og spille melodier, træde et par dansetrin samt overveje, hvad man som (dansk) musiker eller musikelsker kunne tage med sig videre i sit eget spil eller lytning.

Filip Filipov er født og opvokset i Varna i Bulgarien 1970 og har en lang musikerkarriere bag sig i hjemlandet, inden han i 2011 flyttede til Danmark. Han mestrer de mange bulgarske folkemusikstilarter og rytmer på harmonika samt tâpan, den traditionelle bulgarske tromme.

På hans nyeste album i eget navn Folk tour with me kan man høre mange af disse distinkte stilarter, som han hjemmevant og med stort overskud komponerer og improviserer i. Musikalsk er han solidt forankret i den bulgarske folklore og moderne svatbarska muzika (bryllupsmusik).

Han har efter ca. 30 års professionel karriere som musiker stor rutine på sine instrumenter, og har, ud over bulgarsk musik, også spillet pop, rock og orientalsk influeret musik. Han har gennem årene turneret i store dele af Europa med forskellige grupper, heriblandt danseensemblet Bulgarche, "svatbarski"-orkestrene Folklorni Ritmi med sangerinden Ruska Dobreva, Aksakovska Grupa, Orkestar Varna samt sin egen gruppe Chernomorec siden 1994.

Johan Toftegaard Knudsen er født og opvokset i Løkken i Danmark og har slået rødder i musiklivet omkring Aarhus siden 2005. Til daglig spiller han med Aarhus Jazz Orchestra og en række mindre jazzgrupper.

Han er i udgangspunktet saxofonist og jazzmusiker, men har i mange år dyrket en interesse for bulgarsk folkemusik sideløbende. Det har dels ført til adskillige timers øvning og aflytning af folk som Ivo Papazov, Petar Ralchev og Trifon Trifonov sideløbende med Charlie Parker, Paul Desmond og John Coltrane, og dels har det medført, at de bulgarske stiltræk undervejs har sneget sig ind i hans egne kompositioner og improvisationssprog, som igen peger i nye retninger.

De to musikere vil på deres bedste dansk og bulgarsk guide deltagerne igennem en forrygende mængde lyd og information – nøjagtig som vi kender det fra bulgarsk musik, når det er bedst.

Og forhåbentlig vil alle gå derfra med oplevelsen af at have lært noget nyt og have været godt inde at rode i ”maskinrummet” bag denne helt særlige musikform.

 


Arrangør
Gyngen
42 43 45 90
Billetinfo
Entré 80 kr.

Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C