Faratuben (ML/DK)
Faratuben - Photo: Aarhus Jazztømmerflåde

Foto: Aarhus Jazztømmerflåde

Faratuben (ML/DK)

Sory Dao (voc), Kassim Koita (balafon, voc), Ernest Koita (g, voc), Dieudonne Koita (b, voc), Mikas Bøgh Olesen (synth, p, g), Jean Diarra (perc, voc), Jako De Place (drm)


Musikalsk møde mellem Mali og Danmark

Navnet Faratuben er en blanding af ordene Farafin (sort) og Toubabu (hvid), hvilket afspejler det musikalske møde mellem fremragende musikere fra Mali og Danmark.

I stedet for at spille den traditionelle kora-musik, som vi kender fra Toumani Diabaté og Salif Keita, repræsenterer gruppen bobo-musikken.

Bobo-musik er skabt til at danse og drikke, og bliver traditionelt spillet på en balafon (vestafrikansk marimba) og akkompagneret af talking drums ude i landsbyen. I begyndelsen af 2000 blev musikken elektrificeret og bragt til Bamako, hvor den fortsat bliver spillet på klubberne i en rå og upoleret stil.

Det var den legendariske guitarist og komponist Francois Pakouene Koita, der omformede musikken til moderne instrumenter og bragte den med til hovedstaden. Her underviste han sine sønner, Dieudonne (bassist, guitarist og komponist) og Ernest (leadguitar), i at spille deres traditionsrige musik med et moderne udtryk. Sammen med deres ældre bror, den prisvindende balafonist Kassim Koita, arrangerede og indspillede de for Ben Zabo. Han var den allerførste bobo-kunstner nogensinde spillet i landsdækkende radio, og hans debutalbum blev udgivet på det prestigefyldte world music-label Glitterbeat.

Musikerne turnerede heftigt i Europa, men efter hjemrejsen gik de hver til sit. I 2015 fik Dieudonne, den yngste bror, nogle nye venner fra Danmark. De mødtes tilfældigt i forbindelse med den første udgave af Bamako Jazzfestival, hvor der øjeblikkeligt opstod kemi.

I 2016 dannede de Faratuben og udgav deres to første singler, som hurtigt fik opmærksomhed i Mali. Den lange afstand forhindrede dog gruppen i at opretholde et kontinuerligt workflow og lave et helt album. Den danske del af bandet besluttede derfor at forlade Danmark og flytte permanent til den vestafrikanske hovedstad. Her har de forfinet deres personlige lyd, som trækker på den traditionelle bobo, men som også føres ind i dette årtusinde med synths og club-feeling.

 Faratuben (ML/DK)

Billetinfo

Entré 175 kr.

Billetten gælder alle tre koncerter 9. juli. Partoutbillet til alle dage, 8.-10. juli, kan købes for 450 kr.

Flemming Bamse Jørgensens Plads

Flemming Bamse Jørgensens Plads
Hjortholmsvej
8000 Aarhus C
https://www.facebook.com/events/572460923977522
Vis på Kort

Arrangør

Aarhus Jazztømmerflåde
(+45) 61 34 06 04
Faratuben (ML/DK)

Billeder

Faratuben - Photo: Aarhus JazztømmerflådeFoto: Aarhus Jazztømmerflåde

Video