AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024

Årets kunstplakat designet af Finn Nygaard

26/2/2020 | Forfatter:


Kunstplakaten til den 32. udgave af Aarhus Jazz Festival er designet af den anerkendte plakatkunstner Finn Nygaard og er en hyldest til den legendariske jazzsaxofonist Charlie Parker, der i 2020 ville være blevet 100 år. Årets festival kommer bl.a. til at sætte fokus på netop saxofonen ved en række koncerter.


”Jazzmusikken er en dejlig verden, som jeg helst ikke vil være foruden. Jeg lytter på jazz fra morgen til aften”, siger grafisk designer Finn Nygaard, der igennem sit lange samarbejde med Aarhus Jazz Festival har lavet ikke mindre end 18 plakater til festivalen, heriblandt den allerførste i 1989. Flere af plakaterne har vundet internationale priser, og kunstplakaten fra 2019 med motiv af trommeslageren Art Blakey har både vundet en førstepris ved The Colorado International Invitational Poster Exhibition 2020 og guld ved Graphis Poster Annual 2020.

Årets plakat er en hyldest til bebopsaxofonisten Charlie Parker. Her har Finn Nygaard ladet sig inspirere af bevægelsen i musikken, den farverige sound og af Parkers tilnavn ’Bird’. Deraf også valget af den grønne farve som symbol for fuglen og naturen. Perspektivet lader beskueren se Parker forfra med hornet først. ”Jeg elsker, når du kan se, at der er noget musik i en plakat. At det giver en fornemmelse af musikken”, siger Nygaard, der begynder sit arbejde med at lytte til musik og se youtubeklip. Heraf udarbejdes forskellige skitser, hvorved han når frem til den tegning, som er udgangspunkt for færdiggørelsen af plakaten. Den sidste bearbejdelse sker i computeren.

Finn Nygaard har igennem 40 år arbejdet med plakater, illustrationer og grafisk design. Han har lavet tæt ved 800 plakater, mange om jazz, og har vundet
flere priser for sin plakatkunst. Han udstiller og holder foredrag over hele verden og er desuden jævnligt at finde i juryen til store internationale plakatkonkurrencer.

Charlie Parker (1920-1955) er en af jazzmusikkens mest ikoniske skikkelser. Han var en af de ledende musikere i udviklingen af stilarten bebop, sammen med bl.a. Dizzy Gillespie. Især hans blændende evner som improvisator har vundet ham en central plads i jazzhistorien, men han har også komponeret en række markante bebop-temaer. Fortællingen om den geniale musiker, der levede et hårdt liv og døde ung, har haft en stadig fascinationskraft og er blevet udfoldet både i bøger og på film.

Aarhus Jazz Festival finder sted 11.-18. juli 2020 og vil endnu engang kunne præsentere et overflødighedshorn af jazzmusik i alle genrer med både internationale stjernenavne, nationale orkestre og lokale talenter. Der vil som sædvanlig være jazzmusik overalt i byen, både ude og inde, ved mere end 350 koncerter på 40 spillesteder. Der sættes bl.a. fokus på saxofonen ved en koncertrække, der både hylder instrumentets rolle i jazzhistorien og leverer bud på lyden af jazzsaxofonen i dag.



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C