AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Fine parafraser for cafédøve ører

Fine parafraser for cafédøve ører

12/7/2021 | Forfatter: Carl Ancher Pedersen | Fotograf: Bo Petersen
Paraphrasing feat. Thomas Fryland, VinDanmark 11/07/2021

Se fotogalleri fra koncerten


Musikere og publikum hyggede sig vældigt – i hver sin boble.


Musikken ved gårsdagens eftermiddagskoncert på VinDanmark fejler bestemt ikke noget, og den veloplagte introduktion ved bandleder og guitarist Jens Christian Kwella lover godt. 

Parafrasens ædle kunst går i jazzsammenhæng ud på at tage harmoniskemaet fra en velkendt standard og ud fra det lave et nyt tema. Så det er på en måde klassikere, vi skal lægge ører til, og så alligevel ikke. Både temaer og titler har fået et betragteligt tvist, hvilket en række humoristiske omskrivninger vidner om:

It could happen to you bliver til It happened to me. John Coltranes Lazy Bird bliver – qua nyt tempo – til Busy Bird. Og How deep is the ocean bliver til To sleep while in motion. 

Det er god musikerhumor, som også udløser høflige "tøhøer" ved de pænt besatte caféborde. Ligesom høflige, men afmålte klapsalver følger efter soli og mellem numrene.

Koncerten er i det strålende sommervejr rykket udendørs med de fordele og ulemper, det indebærer. Til de sidste hører, at Total Hip Replacement samtidig giver den gas med roots og reggae på den nærliggende Flemming Bamse Jørgensens Plads.

Christian Kwella lover at spille tilpas højt – og i hvert fald flere toner – til at overdøve de musikalske naboer. Og det går egentlig ganske godt. 

Hvad der lykkes mindre godt er at skære igennem småsnakken ved cafébordene. Det bliver faktisk ikke spillet ret højt, og i den henseende er det kun trompetist Thomas Frylands smukke, letflydende soli, der påkalder sig opmærksomhed.

Det er i grunden synd og skam, for når vi for en stund holder mund eller lader de klirrende rosé-glas og tapasgaflerne ligge, kan vi ikke undgå at høre, at hele bandet fremfører deres originale parafraser aldeles fremragende. 

Det skal siges, at bandet – bortset fra den subtile og til tider lidt indforståede – musikerhumor heller ikke gør særlig meget ud af at etablere kontakt til publikum. Det forbli'r alt sammen lidt underspillet og introvert.

Vi er lige så nogenlunde kommet ud af coronaboblerne, har smidt "mundkurvene" og så videre. Alligevel er det, som om vi – musikerne og publikum – fortsat befinder os i hver sin boble.

Gad vide, hvad der var sket, hvis koncerten som oprindelig planlagt havde fundet sted indendørs på caféen? Eller på et lille listigt spillested ud på aftenen? – Et sådant sted ville jeg gerne opleve et nærværende genhør med Paraphrasing.

Paraphrasing bestod denne eftermiddag af: Thomas Fryland (trp), Jens Christian Kwella (g), Torben Bjørnskov (b) og Frederik Bülow (drm).

Der er meget mere (café)jazz på havnen hele ugen. Check programmet på VinDanmark, Hantwerk og KP5 – og på den nærliggende Flemming Bamse Jørgensens Plads. Følg med på Jazzfest.dk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C