AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Astor Piazzolla 100 år – hans musik længe leve

Astor Piazzolla 100 år – hans musik længe leve

13/7/2021 | Forfatter: Jørn Gade | Fotograf: Henning Espersen / Hreinn Gudlaugsson
Hyldestkoncert: 100-året for Astor Piazzolla – Nye Spor, Atlas 12/07/2021

Se fotogalleri fra koncerten


Han tog den traditionelle argentinske tango og tilsatte den noget jazz og noget klassisk. Tango Nuovo var født.


Mandag eftermiddag blev en række af Astor Piazzollas Tango Nuevo-numre fremført bragende flot på Atlas. Hvis ikke denne originale komponisten og bandeleonspiller var død i 1992, kunne han have været med her, hvor en kanondygtig gruppe spillede en række af hans værker.

Tænk, at hans udgave af tangoen vakte voldsom vrede i 50’ernes Argentina. Det er ikke kun i dag, at forandring kan udvikle sig til forargelse og had.

Piazzolla tog den folkelige dansevenlige tango og gjorde den med studier i klassisk musik og jazz til en musik for de pæne koncertsale.

Måske var det ikke længere kønnenes fysiske berøring, men i musikken og i de sange, som blev skrevet til hans ”nye” tango, var det stadig de store følelser og de alvorlige kræfter, der blev luftet. Ulykkelig kærlighed og død er til at tage og føle på. En af de sange, som blev fremført på Atlas, blev oversat til ”Jeg skal dø i Buenos Aires i morgen klokken seks”.

For mig var de fantastisk dygtige musikere ikke det eneste. Med sig havde de på sang Signe Asmussen. Uddannet som klassisk sanger og med kærlighed til det rytmiske har hun en stemme, som snart er klar og sød – og kort efter voldsom og grov. Selvom jeg ikke forstår det spanske, så gik teksterne 110 pct. ind. Stærkt!

Men ellers på scenen var der ikke mindst accordeonspilleren Bjarke Mogensen samt pianisten og mundharmonikaspilleren Mathias Heise. De to har ofte i deres samarbejde netop Piazzolla på programmet og kender hans musik.

Op mod 1.000 værker har Piazzolla bedrevet, så der er nok at tage af. Den gode argentiner skrev flere værker direkte til sine yndlingsmusikere. Det blev blandt andet også til numre til hans ven, den amerikanske jazzvibrafonist Gary Burton, som ofte var på besøg. Til at styre vibrafonen var på Atlas valgt svenske Johan Bridger og til bassen mexicanske Joel Gonzales. Samlet var det et stjernehold til Piazzollas hyldestkoncert.

Til alle jer, der ikke var til stede, skal lyde: Ærgerligt! Og så en tilføjelse: Danmarks Radio optog koncerten, men hvornår den udsendes er ikke afgjort.

Musikerne på Atlas var: Signe Asmussen (voc), Bjarke Mogensen (acc), Mathias Heise (hca, keys), Johan Bridger (vib, perc), Joel Gonzales (b)



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C