AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Musikalsk kirkemagi

Musikalsk kirkemagi

15/7/2021 | Forfatter: Lars Borup | Fotograf: Poul Nyholm
Uffe Steen & Ulrik Spang-Hanssen Duo, Aarhus Domkirke 14/07/2021

Se fotogalleri fra koncerten


Fascinerende duo i Domkirken.


Domkirken var stort set fyldt, da Jazzfestivalen onsdag kunne præsentere en helt usædvanlig koncertoplevelse. Orgelprofessoren Ulrik Spang-Hanssen og guitardocenten Uffe Steen havde sat hinanden stævne for at lave en noget usædvanlig koncert.

Domkirken er en akustisk udfordring, men på forbilledlig vis lykkedes det at håndtere den og udnytte den til gavn for musikken. Der var en uhyre fin balance mellem det store markante orgel og den mere lyriske elguitar. De to instrumentalister havde en formidabel evne til at smelte sammen og fange publikum i en magisk stemning, der samtidig havde mange dynamiske elementer.

Repertoiret havde en stor spændvidde. Der var kirkemusik fra 1500-tallet men også nutidig musik. Udover klassiske orgelværker var der musik af blandt andre Gerschwin, Chick Corea, Thad Jones, Eroll Garner og Benny Andersen.

Begge instrumentalister havde enkelte solonumre. To af dem skilte sig ud i min oplevelse. Det var Uffe Steens fortryllende udgave af Garners Misty og mod slutningen Charles-Marie Widors orgelværk Lauda Sion, hvor alle det store kirkeorgels facetter blev udnyttet, også når der blev spillet for fuld kraft i det dybe register. Herligt.

Det er svært at vælge de mest vellykkede blandt duo- arrangementerne, men umiddelbart skilte Thad Jones' A Child is Born og Benny Andersens Svantes lykkelige dag sig ud. Mod slutningen spillede de to musikere La Marseillaise. Pompøst og samtidig elegant.

Stor ros til de to musikere for idéen og initiativet. Tak for en times rørende kirkemagi. En koncertmodel, som fint kan gentages.

 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C