AARHUS JAZZ FESTIVAL
July 13 - 20 2024
Musikere mødes og sød impro opstår

Musikere mødes og sød impro opstår

16/7/2021 | Forfatter: Carl Ancher Pedersen | Fotograf: Bo Petersen, Henning Espersen, Hreinn Gudlaugsson
SHARE Improfest, Knud’s Kiosk, Jægergårdsgade 15/07/2021

View photogallery from this concert


Alle sejl er sat til på Sydhavnen, hvor den frie og improviserede jazz udfolder sig som aldrig før.


Det er fjerde år med improjazz i Sydhavnven, men første gang i kombination med en tre dages camp, hvor impromusikere fra Danmark, Sverige, Tyskland, Frankrig, Portugal mødes, øver om eftermiddagen og giver koncerter om aftenen.

Det fortalte Nikolaj Bugge, guitarist og en af de aktive bag foreningen Sun Ship forud for den første af tre aftener med koncerter under SHARE Improfest. Netop Sun Ship har i samarbejde med The Community og SHARE fået den imponerende tre dages festival i festivalen op at stå.

Vi er det helt rigtige sted denne torsdag aften, der fortsat er behagelig lun, men ikke steghed som i de forudgående dagtimer. Vi er i den lille intime gård foran Knud's Kiosk med spændte forventninger til, hvad de unge musikere fra nær og fjern har øvet frem til os. For det er lige præcis det, der sker her. Improfestens musik opstår som hovedregel i øvelokalet eller spilles frem på scenen – det er hele idéen og det, der gør oplevelsen anderledes end så meget anden jazz, vi kan lægge øre til i jazzugen. 

En anden "dogmeregel" er: ingen faste, endsige navngivne bands. I stedet optræder musikerne i skiftende konstellationer, der sammensættes i "øveren" på dagen – måske dagen før.

Men nu til musikken. Første "band" ud af tre er anført af trommeslager Johannes Berg. De spiller numre skrevet af ham – eller rettere skitser, der fylder fra én til nogle få nodelinjer. Resten opstår i nuet. De to næste konstellationer annoncerer, at det  overvejende handler om improvisation. De har hhv. trompetist Jeppe Hjøllund og pianist Karin Ingves som talspersoner eller ledere.

Det sidste skal tages med et heftigt gran salt, for kendetegnende for hele aftenens musiceren er i den grad det kollektive. 

Da det vil føre for vidt at anmelde tre koncerter på stribe vil jeg i stedet fremhæve nogle flere fælles træk, der slår mig som lytter:

Det er smukt – ikke "syng med- eller danseagtigt" – men, bare smukt. Lyrisk. Til tider meditativt. Kun i mindre doser voldsomt eller kakafonisk.

Det er velspillet. Musikerne kan deres kram, men ingen synes at have behov for at blære sig. Der er ikke særlig mange af de jazzobligatoriske solopræstationer med efterfølgende (rituelle) klapsalver. I stedet er der forståelse, indføling, lytten til hinanden. Lige præcis, hvad der er brug for, når musik, der opstår på stedet, skal fungere. 

Selvfølgelig eksperimenteres der med instrumenternes lydlige formåen og grænser. Her et trommsæt, der slås an med karklude, her "præparerede" pianostrenge, der får klaveret til at "knitre". Her en cello, der snarere bruges som perkussion med hvislen, susen osv. Men igen: ikke som teknisk opvisning, men som noget, der giver mening i det samlede lydbillede.

Dermed måske også nogle fordomme aflivet om free jazz, improjazz eller avantgarde (kært barn - mange navne):

Grimt og anmassende – Blæret over overgearet – Teknisk briller?

Ikke nødvendigvis!

Et medlevende og lyttende publikum, andre musikere og musikelskere, nød den frie jazzleg i fulde drag. Og efter de tre koncerter fulgte den obligatoriske næsten-natlige improfest. 

Og endnu bedre: Det fortsætter i dag fredag og i morgen lørdag.

I respekt for musikerne vil jeg ikke undlade at oplyse aftenens line-ups: 

1.

Johannes Gammelgaard (t-sax), Jerome Fouquet (trp), Nikolaj Bugge (g), Johannes Berg (drm).

2. 

Jeppe Hjøllund (trp), Paulo Shagas (fl, cl), Asger Thomsen (bas), Jens Højbøge (drm).

3.

Karin Ingves (p), Nadia Safwat og Nicolas Souchal (trp), Elisabeth Coudeaux (vc), Jonathan Aardestrup (b).

 

De næste to aftener vil man kunne opleve disse og mange andre musikere i nye konstellationer.

Bemærk også, at mange af billederne i galleriet er taget under eftermiddagens øveseancer, som har bragt musikerne sammen på kryds og tværs. 

 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C