AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Med TipToe og Lelo Nika på vildt eksprestog til Balkan.

Med TipToe og Lelo Nika på vildt eksprestog til Balkan.

17/7/2021 | Forfatter: Jørn Gade
Lelo Nika Trio & TipToe Bigband, Ridehuset 16/07/2021

Se fotogalleri fra koncerten


Aldrig har jeg hørt et dansk bigband med så meget kraft gå løs på skæve toner og takter. Det var dejlig vildt.


Det var som at blive sat på et vildt eksprestog et sted på Balkan. Fremad med fuld fart, swingende og gyngende. Sikke en oplevelse i Ridehuset.

Også i år var det odenseanske big band TipToe af Aarhus Jazz Orchestra inviteret til at gå på scenen i Ridehuset. Det har hver gang været en fornøjelse med god musik.

På deres hjemmeside fortæller bandet, at de ønsker at give sig i kast med kunstneriske udfordringer og udvikle den store orkesterlyd. Dette ønske om at gå andre veje end blandt andet Aarhus Jazz Orchestra og DR Big Band kan høres, selv om det danske musikermiljø jo ellers er fyldt med overlapninger. Men tilbage til TipToe, som til deres besøg i Aarhus har indgået samarbejde med den serbiske accordeon-spiller Lelo Nika. Han regnes for en af verdens bedste på sit område.

Lelo var et år, da han i 1970 kom til Danmark fra Serbien. Forældrene var af rumænsk afstemning. Den brogede baggrund blev dog ikke vasket af, selvom han siden kom på musikkonservatoriet her i landet.

I de sidste tyve år har Lelo Nika samarbejdet med den svenske superbassist Thommy Andersson, der underviser på Syddansk Musikkonservatorium. For et par år siden inviterede de rumænske George Mihalache med. Han er af roma-afstamning og spiller på cimbalom. Et instrument med 123 strenge, der slås an med tynde hårde pinde. Nu var de så en trio.

Det var denne trio og det bigband, der fredag fornøjede og satte pulsen i vejret i Ridehuset. Fra det første nummer var der tempo på. Ubemærket gik tempoet op og ned, de skæve rytmer skiftede. Det gyngede livsglad. Jeg følte mig hensat til Emir Kusturicas vanvittige film Sort kat, hvid kat (1999).

Det at overføre roma- og sigøjnermusik til et dansk bigband var flot klaret af Tommy Andersson, der stod for alle arrangementer.

Der var enkelte numre af både traditionel afstamning og helt nye kompositioner af Lelo Nika. For at gøre billedet dejlig blandet var der sandelig også rodet danske Matador-toner ind i et medley. Og svenske Monica Zetterlunds vals var pludselig blevet til en frisk fransk musettesang. Alt sammen TipToe, Lelo Nika, Thommy Andersson og alle de andre.

Eneste problem var, at tiden gik alt for hurtigt. Klap, tilråb og stående ovation fra et halvfyldt Ridehus. Der skulle have været mange flere.



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C