AARHUS JAZZ FESTIVAL
8. - 15. juli 2023
Jazzfestivalen afgør ferieplanerne

Jazzfestivalen afgør ferieplanerne

18/7/2021 | Forfatter: Jørn Gade | Fotograf: Jørn Gade


Tysk familie fra Hannover er blevet hooked på at holde sommerferie under Aarhus Jazz Festival.


I 1996 kom familien Hinz på besøg i Aarhus, mens der var jazzfestival. Det var et tilfælde, men det var hyggeligt, og de havde nogle store oplevelser med kendte navne. Så året efter kom de igen og lod et par dage af ferien blive brugt på at lytte til jazz.

Det gentog sig flere gange, men i 2003 vendte det den anden vej. Nu var det ikke byen og omegnen, der var målet. Det var jazzen – og sådan har det været siden. Nu lægges sommerferien efter at have tjekket datoerne for jazzfestivalen. I starten boede de i et sommerhus uden for Aarhus. I år har de lejet sig ind i en airbnb-lejlighed i Christiansgade i centrum af byen.

– Det er lettere at være tæt på, så skal vi ikke køre, fortæller Gerald Hinz.

– I starten tjekkede vi programmet for at finde ud af, hvad ville se og høre. Det gør vi stadig, men vi går også bare rundt i byen, hvor der er så meget forskelligt at høre, siger Geralds hustru Cilia Hinz.

Med sig har ægteparret sønnerne Arne og Gerrit på 24 og 27 år. De er lige så glade for jazzfestivalen som forældrene. De mange besøg på festivalen har fået Cilia og Arne til at gå på dansk sprogkursus, så de bedre kan være med. De forstår sproget, men vil helst bare lytte. Og hvis danskerne ikke kan tale tysk, så slår de over i engelsk.

Det overrasker, hvor mange danske jazznavne familien Hinz kender. De er langt bedre bevandret i den danske jazzscene end mange danske jazzelskere. De nævner en række navne fra de forskellige år – og hiver nogle tidligere års festivalprogrammer op af tasken.

Kendskabet til de danske musikere er blevet forstærket af, at de tager mange billeder ved koncerterne og efterfølgende tager kontakt til kunstnerne for at sende billeder – ikke bare billeder, men flotte billeder. De er på fornavn med mange, også blandt de nye navne.

En tæt, fast forbindelse har Hinz-familien i flere år haft til pianisten Mads Bærentzen og hans familie. Også Aarhus-bassisten Morten Ramsbøl, der er professor på et musikkonservatorium i Østrig, er en god ven.

– Hjemme hører vi også altid DR P8-jazz, fortæller Arne og er glad for på computeren at kunne læse, hvilke grupper og navne, der spiller. Samme Arne har udover den almindelige skole også gået i musikskole. Først trommer, så guitar – og spiller nu på saxofon.

– Det er mest klassisk musik, der undervises i. Måske er vi tyskere mere regelrette og kan bedst lide, når alt er skrevet ned i noder og nøje fastlagt, siger faderen med et smil. Måske er den frie omgangstone i Danmark også noget, som er positivt for familien.

Tager I til andre jazzfestivaler, spørger jeg. De ryster på hovedet. Heller ikke i Berlin? Nej, der er for langt, lyder svaret. Men hvor meget musik og jazz er der i Hannover, spørger jeg og får at vide, at byen og omegnen, der er cirka dobbelt så stor som Aarhus, nok har nogle musiksteder og nogle musikforeninger, men de fylder ikke meget i byen. Kunst er generelt ikke så udbredt.

– Musikalsk er det mest pop og ikke mindst schlagere, der høres, fortæller Cilia og uddyber, at sådan har det været siden før krigen. Jamen har de mange amerikanske soldater, der har været stationeret i Tyskland, ikke ført noget jazz med sig?

– Nej. De er længere sydpå i Tyskland. Efter krigen var det englænderne, der var i Hannoverområdet, fortæller Cilia.

– Det gode i Aarhus er, at festivalen er samlet, så man let kan komme rundt. Her er masser af steder, knejper og caféer, hvor der er levende musik. Det er skønt. Vi går efter lyden, siger Gerrit.

Familien har bemærket, at der i år ikke er de vante åbne mødesteder med musik på Bispetorvet og på Klostertorvet. De savner det lidt, men har forståelse for, at coronaen har gjort alt lidt stivere og besværligt.

På spørgsmålet om, hvor mange koncerter, de har klaret her frem til lørdag middag, lyder svaret 25. Men nu skal de videre. Orgelduos koncert går om lidt i gang i Ridehuset. På vej ud fra koncerten fanger jeg dem igen: – Det var rigtig godt!

Mandag går turen tilbage til Hannover (500 km) for forældrene, mens sønnerne tager en uge til København for at teste hovedstadens jazzfestival.

Samtalen med familien Hinz har været hyggelig. Det aftales at fortsætte snakken over en øl til næste års festival.Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C