AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Funky feel good-jazz på havnen

Funky feel good-jazz på havnen

9/7/2022 | Forfatter: Carl Ancher Pedersen | Fotograf: Henning Espersen / Hreinn Gudlaugsson
Abekejser, Flemming Bamse Jørgensens Plads 08/07/2022

Se fotogalleri fra koncerten


Jazztømmerflådens tre dages festival i festivalen lagde fint fra land fredag.


 

Der er både puttet hiphop, jazz, fusion og verdensmusik m.m i blenderen, når de fire dygtige musikere fra Abekejser – med egne ord – åbner den instrumentelle port til et fremmed musikalsk univers. 

Og det er da også lutter funky og dansabel vellyd, der strømmer ud over scenekanten. Eller rettere fra Tømmerflåden i kanalen ved Flemming Bamse Jørgensens Plads, der udgør den utraditionelle udendørs scene. 

Hjemme har jeg nydt såvel bandets musik som deres finurlige animerede musikvideoer, men live denne eftermiddag får de mig ikke lokket så langt ind i Abekejserens jungleunivers, så det gør noget. Den adspredte småsnakken omkring mig på den spanske trappe, der udgør en del af tilhørerpladserne, tyder på, at det også gælder andre. 

Men lad det nu ligge, for der er rigtig god stemning, ekstranummerfremkaldende applaus og – efter blot et enkelt nummer – en veritabel dansefest i gang på den ene af de to tømmerflåder, som man også kan vælge at overvære koncerterne fra. 

En dansende tegner – eller er en tegnende danser – sætter den fest i gang. Hvordan dælen kan man styre pen, tegneblok og danseben på én gang? Tja, det kører tilsyneladende fint for ham, og det har en stærk afsmittende effekt. 

Den gode stemning er allerede sat før koncerten, hvor en velklædt konferencier står bag en kort Jazz-Radioavis, der sætter begreber som Avantgarde og Cooljazz på plads, inden bandet præsenteres. Og den får yderligere en tand til, da en flok jazzdivaer (m/k), kendetegnet ved små hvide servitriceforklæder, rundhåndet deler gratis øko-dåseøl ud til publikum. 

Rasmus fra Jazztømmerflåden og Givisme, de to foreninger bag GIvismefestivalen på havnen, fortæller, at det har været idéen at skabe en oplevelse i jazzugen, der kan tiltrække et nyt - og ungt - publikum. Folkene bag Vanebrudspalæet er også inde over, og debuten for to år siden fandt netop sted ved åen, lige neden for Vanebrudspalæet, hvorefter man sidste år rykkede eventet til den nuværende placering ved Flemming Bamse Jørgensens Plads. 

Og anderledes er det: Tømmerflådescene og -tilhørerpladser er nævnt, og på hvilke andre spillesteder kan man opleve, at en lille motorbåd, en kajak eller et par supboardere pludselig kommer sejlende mellem scene og publikum? Eller at en publikummer vælger at tage en svævebanetur på tværs af lokalet, i dette tilfælde kanalen?

Jazztømmerflåden holder sig flydende takket være en stor indsats af unge frivillige fra blandt andet Musikvidenskab på Universitetet og økonomisk via sponsorater fra forskellige fonde. Det betyder, at musikerne er sikret en ordentlig hyre, i øvrigt suppleret med en pæn andel af billetindtægterne. 

Den på mange måder bæredygtige festival fortsætter i dag lørdag og i morgen søndag med tre daglige koncerter, søndag suppleret med to tidlige koncerter for børn. Du kan se hele programmet her

 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C