AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Fællesskab om ung og ny jazz

Fællesskab om ung og ny jazz

11/7/2022 | Forfatter: Jørn Gade | Fotograf: Henning Espersen
European Jazz Laboratory, Det Jyske Musikkonservatorium 10/07/2022

Se fotogalleri fra koncerten


Seks musikere fra forskellige dele af Europa stod søndag på scenen for at fremføre den musik, de gennem måneder har skabt sammen.


 

Under titlen European Jazz Laboratory har seks musikstuderende med en inspirator i spidsen skullet udvikle deres musik. Selvfølgelig er jazzen på mange måder sammenhængende jorden over, men der er mange lokale musikmiljøer. Nedbrydningen af grænser og etablering af nye kontakter kan skabe ny musik.

De musikstuderende i Kammermusiksalen var født i Slovakiet, Letland, Slovenien, Libanon, Tyskland og Irland. Men de udvalgte unge har allerede som fortidens håndværkere været på valsen ude i verden for at lære mere. På den måde har de musikstuderende også fået tilført musikerfaringer fra Frankrig, Tyskland, USA, England og Danmark.

Navnene Vadims Dmitrijevs, David Vinazza, Christopher Ibrahim, Lucas Kolbe, Fiach Ó Briain og Nikola Bankov er ikke almindelig kendte, men en tur forbi Internettet kan fortælle, at de alle er godt i gang i egne eller andres bands. Den slovakiske altsaxofonist Nikola Bankov studerer således i Aarhus og har her sin egen aktive gruppe, som f.eks. giver koncert i Musikhuset senere i jazzugen – se her.

De musikstuderendes kompositioner opfattede jeg som svære og udfordrende, men de fremførtes alle teknisk flot. Flere af de unge føltes i starten usikre over at være på. Men det undseelige forsvandt i løbet af en tre-fire numre, hvilket gav dem stadig mere sikkerhed. Det blev til mange flotte og kraftfulde soli. Til slut efter en times koncert var alle varmet op.

De seks musikerfrø er klar til at tage ud i verden og få meget mere spilleerfaring.

 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C