AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Brasiliansk pragtåbning i Musikhuset

Brasiliansk pragtåbning i Musikhuset

11/7/2022 | Forfatter: Ebbe Lautrup | Fotograf: Poul Nyholm
Eliane Elias & Aarhus Jazz Orchestra, Musikhuset Aarhus 2022

Se fotogalleri fra koncerten


Eliana Elias imponerer med omkuld-væltende klavertraktement og varm venlig charme.


 

Den verdensberømte brasilianske jazzpianist, komponist og sanger vifter sit lange lyse hår bagud, sætter brillen, ryster sine hænder let og lader dem falde ned på tangenterne. Med sin ægtefælle, Marc Johnson på kontrabas ved sin side og et velspillende Aarhus Jazz Orchestra overfor sætter hun koncerten i gang med en lille instrumentalafdeling af egne kompositioner. Og det er også det instrumentale islæt ved denne koncert, som imponerer og fylder mest.

For sikke det samarbejde mellem brasilianske Eliane Elias og AJO kan udtrykke sig med respektindgydende præcision og musikalitet. Flere gange under koncerten saluterer hun orkesteret og udtrykker sin begejstring for, hvad det kan yde. Hun joker lidt med sine noders omfang og viser publikum, hvad et enkelt arrangement kan fylde. Med hjælp fra dirigent Nicolai Bøgelund udfolder hun en cirka fire meter lang noderulle og bedyrer, at det er vanskelig musik at spille. Men det løser orkesteret til perfektion. Tenorsaxofonist Michael Bladt er i front meget af tiden, og det er jo altid godt.

Elias’ nummer Just Kidding, som Bob Brookmeyer oprindeligt arrangerede for DR Big Band, eksploderer for øjne og øre i en højenergisk stringent udførelse med flot balancering af blæsersektionen imellem det porøse og monstrøse. Lars Søberg er i front på velspillet trompet. Bossanova i Eliana Elias´s helt egen udgave. Hvad man skal kalde den genre, vil jeg lade være op til guderne at afgøre. Det kan dog slås fast, at bassist Marc Johnson spiller vidunderligt og lyder ligeså. Han er en fornøjelse at følge koncerten igennem.

Men der er også plads til sange under vejs. Og vi får blandt andet en stærk fortolkning af Antonio Carlos Jobims og Norman Gimbels The Girl from Ipanema. Samspillet mellem Eliane Elias og AJO er sublimt. Det fortsætter i Eliane Elias´ åbningsnummer fra musicalen Man of La Mancha (I, Don Quixote). Nummeret hedder To Each his Dulcinea og bliver spillet i trioudgave. John Riddell er bag trommerne og Marc Johnson på kontrabassen. Og med Eliana Elias som krumtap svæver nummeret ud i salen på forunderlig vis. Eliana svæver med og er helt i zenit nummeret igennem. Det udløser aftenens mest begejstrede bifald.

The Simplest Things, skrevet et stille sted i Brasilien, som Elias fortæller os, er en sang om at udtrykke sin kærlighed til sin elskede, som måske befinder sig langt væk. En vemodig perle med smuk solistindsats af Michael Bladt på tenorsaxen. En slow bossa, der featurew Marc Johnson med buespil på kontrabassen alternerende med knips-spil. Lyder himmelsk og skaber spontane klapsalver fra en begejstret sal.

Grammyalbummet Mirror Mirror, som hun indspillede med Chick Corea kort før han døde og Chucho Valdés, bliver præsenteret ved nummeret This Afternoon I saw The Rain og skaber endnu et af aftenens højdepunkter.

Hun synger med en mørk udtryksfuld klang og spiller djævelsk godt på sit instrument i en brusende overdådigt velformulerede krydsning af storbyjazz, samba, bossnova og sig selv. For hun har også soul, smartness og vildskab med på scenen, når hun med stor elegance næsten opfinder en ny genre. Jazzanova? Men som sagt, det lader vi guderne om af afgøre.

Som ekstranummer får vi So Danco Samba med solo af Kati Brien på altsax, men publikum vil ikke slippe Eliane Elias, og som ekstra-ekstranummer får vi lov til at bestemme Desafinado. Hun vil nemlig heller ikke slippe os. Her spilles den i trioversion, og hvilken spillelyst og -glæde Eliane Elias viser os alle sammen.

Hun spiller klaver med en akkuratesse som en kirurg, med et punch som en
nævekæmper og en fingerfærdighed som en guldsmed. Dertil en improvisatorisk sjæl som en digter.

Aarhus Jazz Festival 2022 er på den måde for alvor kommet i gang på fornemste vis.

 Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C